Štrajk pilota Er Fransa u prvoj nedjelji fudbalskog prvenstva

Iz Er Fransa poručuju da četvorodnevni štrajk dolazi u trenutku kada se avio-kompanija vraća na staze profita poslije osam godina gubitaka
0 komentar(a)
Air France, Foto: En.wikipedia.org
Air France, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 02.06.2016. 16:08h

Sindikati pilota francuske avio-kompanije Er Frans pozvali su danas članove na održavanje štrajka u prvoj nedjelji Evropskog fudbalskog prvenstva, u znak protesta zbog plata.

Štrajk je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju sindikata, planiran od 11. do 14. juna, i mogao bi biti produžen ako bude bilo potrebe, prenosi agencija Rojters.

Evropsko fudbalsko prvenstvo počinje 10. juna u Parizu i trajaće do 10. jula.

Na štrajk su pozvali sindikati SNPL, koji predstavlja više od polovine pilota Er Fransa, i sindikat SPAF, koji predstavlja četvrtinu pilota.

Iz Er Fransa poručuju da četvorodnevni štrajk dolazi u trenutku kada se avio-kompanija vraća na staze profita poslije osam godina gubitaka, i da štrajk ugrožava budućnost kompanije.

"Er Frans je još uvijek slab, zbog čega nam je potrebno obećanje svih zaposlenih da će osigurati rast kompanije", navodi se u saopštenju Er Fransa.

Štrajk je sazvan nakon višenedjeljnih protesta širom zemlje protiv reformi radnog zakonodavstva, koji su, kako navodi Rojters, blokirali rafinerije, uzrokujući nestašice goriva, i poremetili red vožnje vozova.

Er Frans je u septembru 2014. godine izgubio preko 400 miliona eura tokom 15-dnevnog štrajka pilota protiv plana kompanije da osnuje niskotarifnu podružnicu Transavija.

Bonus video: