U Austriji 18.959 tražilaca azila

To što se podaci kancelara i Ministarstva unutrašnjih poslova razmimoilaze proizlazi iz činjenice da je do 29. maja predato 22.300 zahteva, od kojih je svega 12.261 molba, a ostatak potpada pod Dablinska pravila, gde je jedna druga država nadležna
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.06.2016. 10:45h

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka pojasnio je danas da je trenutno u Austriji 18.950 tražilaca podnijelo zahtjev za azil.

On je, povodom spornih brojki iznijetih početkom ove nedjelje, prema kojima je kancelar Kristijan Kern tvrdio da je od početka godine podnijeto svega 11.000 zahtjeva za azil, a Ministarstvo prethodno objavilo da je više od 20.000, ukazao da je od početka godine primljeno 18.950 zahtjeva za azili koji imaju pravo na postupak.

Time bi, nakon pet mjeseci, već bila dostignuta polovina određenog ograničenja od 37.500 koliko je vlada odredila za ovu godinu.

To što se podaci kancelara i Ministarstva unutrašnjih poslova razmimoilaze proizlazi iz činjenice da je do 29. maja predato 22.300 zahteva, od kojih je svega 12.261 molba, a ostatak potpada pod Dablinska pravila, gde je jedna druga država nadležna.

Ministar Sobotka dodao je tih 12.261 zahtjevu 6.689, koji su podneti prošle godine, ali su odobreni za obradu tek ove godine.

Na osnovu tih brojki Ministarstvo ima za oko 9.000 veći broj zahtjeva nego što je iznio kancelar.

Sobotka je najavio da će na idućoj sjednici Vlade objasniti brojke i istovremeno insistira na pripremi za primenu vanredne uredbe, kojom bi se obustavio prijem zahtjeva za azil na granici.

On je ukazao da bi još prije ljeta, najkasnije u septembru austrijski parlament trebalo da usvoji tu uredbu.

Sobotka je istakao da je nesporno da je potrebna uredba, jer ona treba da posluži da se ne dostigne gornja granica od 37.500, a ako se ništa ne bude uradilo na jesen će biti prekoračena.

Takođe je upozorio da brojke moraju biti pažljivo posmatrane jer od 6.200 Dablinskih slučajeva veliki broj može ostati u Austriji još pola godine, prije nego što se teoretski dogovori vraćanje u zemlju nadležnosti.

Samo za Mađarsku, u koju trenutno nije moguće proterivanje, trenutno ima oko 4.400 podudarnosti registracija.

Sobotka je, s tim u vezi, naglasio da je neophodno na evropskom nivou ponovo omogućiti vraćanja u Grčku i Mađarsku.

On je ukazao da niko ne razumije da u te zemlje, na osnovu odluka evropskih sudova, odnosno uredbi ne mogu da se vraćaju azilanti, ali da je to moguće za Tursku.

Za Grčku se trenutno čak ni ne otvara Dablinski postupak, a u Austriji bi teoretski postojalo 4.800 slučajeva za koje je nadležna ta zemlja, objasnio je Sobotka.

Bonus video: