Usvojena rezolucija - turski masakr nad Jermenima genocid

"Vidjeli smo da iskren i samokritičan odnos prema prošlosti ne ugrožava odnose sa drugim zemljama, već da je zapravo preduslov za razumjevanje, pomirenje i saradnju"
85 pregleda 0 komentar(a)
Njemačka  genocid, Foto: Reuters
Njemačka genocid, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2016. 12:19h

Njemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

Rezolucija, pod nazivom "Sjećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine", usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu.

Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

Ona je usvojena uprkos upozorenjima Turske da će to narušiti odnose dvije zemlje, naveo je AFP.

Otvarajući debatu predsjednik Bundestaga Norbert Lamert je rekao da je današnja vlada Turske nije odgovorna za ovaj događaj iz prošlosti, ali da jeste "odgovorna za ono što će se desiti u budućnosti".

"Vidjeli smo da iskren i samokritičan odnos prema prošlosti ne ugrožava odnose sa drugim zemljama, već da je zapravo preduslov za razumjevanje, pomirenje i saradnju", rekao je Lamert.

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali nije prisustvovala sjednici Bundestaga.

Sjednici nisu prisustvovali ni vicekancelar Zigmar Gabrijel ni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, a bila su prisutna samo tri ministra njemačke vlade.

Rezolucija, koju su predložili vladajuća njemačka ljevičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, u tekstu sadrži i spornu riječ "genocid".

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Njemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Njemačkoj, navodi AFP.

Bundestag je o rezoluciji glasao u osjetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Njemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas uoči glasanja u Bundestagu da će ono će biti "test prijateljstva" između Berlina i Ankare.

"Rezolucija će biti pravi test prijateljstva" dva naroda, istakao je Jildirim, navodeći da bi bilo iracionalno da je njemački parlament odobri, prenijele su agencije.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.

Njemačka se tako pridružila 27 zemalja koje su već ranije priznale masakr nad Jermenima kao genocid.

Turska vladajuća stranka: Ozbiljno narušeni odnosi s Berlinom

Portparol turske vladajuće Partije pravde i razvoja Jasin Aktaj kaže da je rezolucija njemačkih poslanika, kojom se ubijanje Jermena iz 1915. koje su počinile otomanske snage proglašava "genocidom", ozbiljno narušila odnose između Berlina i Ankare.

Rojters prenosi da je Aktaj to izjavio komentarišući u živom prenosu na turskoj televiziji to što je njemački Bundestag danas uz ogromnu većinu glasova podržao rezoluciju koju ova agencija naziva simboličnom.

"Turska vladajuća Partija pravde i razvoja planira da turskom parlamentu iznese deklaraciju protiv ovog glasanja", naveo je izvor iz ove stranke Rojtersu.

Lamert: Mnogi poslanici dobijali prijetnje zbog rezolucije

Mnogi njemački poslanici dobijali su prijetnje zbog namjere da podrže rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid, izjavio je danas predsjednik Bundestaga Norbert Lamert.

On je u Bundestagu, koji je danas usvojio skoro jednoglasno rezoluciju o genocidu nad Jermenima, rekao da su prijetnje dobijali naročito "kolege turskog porijekla pa čak i prijetnje da će biti ubijeni", prenosi Špigel.

"Naravno, prihvatamo svaku kritiku, ali jasno je i da su prijetnje čiji je cilj da se opstruiše slobode izražavanja mišljenja u Njemačkoj neprihvatljive", naglasio je on.

"Nećemo im dozvoliti da nas uplaše", poručio je predsjednik njemačkog Bundestaga.

Jermenija pozdravlja njemačku rezoluciju o genocidu

Jermenija je danas pozdravila odluku njemačkog parlamenta da usvoji rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

Jermenski ministar spoljnih poslova Edvard Nalbandijan pohvalio je tu odluku kao "dragocjen doprinos Njemačke ne samo međunarodnom priznanju i osudi genocida nad Jermenima, već i univerzalnoj borbi za spriječavanje genocida, zločina protiv čovječnosti", prenio je AFP.

Njemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju pod nazivom "Sjećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine".

Bonus video: