Studija: Bregzit bi bacio Britaniju u recesiju, trpjele bi i Njemačka i Francuska

Njemačka bi izgubila 8,9 milijardi eura prihoda od izvoza, od čega oko 2,6 milijardi u automobilskom sektoru, navedeno je u studiji
1 komentar(a)
Bregzit, Foto: Shutterstock
Bregzit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2016. 12:59h

Izlazak Velike Britanije iz EU izazvao bi recesiju ne samo u toj zemlji, već i u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, pokazala je danas objavljena studija.

Posljedice Bregzita najteže bi pogodile Belgiju, Holandiju i Irsku, ali i Nemačku, Francusku i SAD, navodi se u studiji kompanije za kreditno osiguranje Euler Hermes.

Belgija, Holandija i Irska trpjele bi značajne posljedice po izvoz i investicije u Veliku Britaniju, a likvidnost njihovih kompanija opala bi za 1,5 do 2,5 odsto.

Sa druge strane, Njemačka bi izgubila 8,9 milijardi eura prihoda od izvoza, od čega oko 2,6 milijardi u automobilskom sektoru, navedeno je u studiji.

Prema proceni eksperata kompanije Euler Hermes, gubici Francuske dostigli bi cifru od 3,2 milijarde eura, naročito u oblasti izvoza hemijskih proizvoda, mašina i poljoprivrednih proizvoda.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je u Berlinu da će Bregzit izazvati značajnu privrednu štetu u Njemačkoj i cijeloj Evropi, ali da će najteže posljedice trpjeti upravo Velika Britanija.

Glavni ekonomista Euler Hermesa Ludovik Subran tvrdi da će Velika Britanija u slučaju napuštanja EU "sigurno ući u recesiju 2019. godine" zbog pada bruto domaćeg proizvoda i devalvacije funte sterlinga, kao i zbog pada marže njenih kompanija.

"Velikoj Britaniji trebalo bi u tom slučaju najmanje 10 godina da se oporavi, a sporazum o slobodnoj trgovini sa EU ne bi bio od velike koristi zbog porasta troškova finansiranja, pada investicija i izvoza", ocjenio je Subran.

Građani Velike Britanije odlučiće 23. juna na referendumu da li će njihova zemlja ostati članica EU.

Bonus video: