PROTEST PROTIV REFORMI U DOMENU RADA

Francuska: Blokiran naftni terminal u Avru, dimne bombe raznih boja u centru grada

Istovremeno, francuske nuklearne elektrane danas rade kapacitetom koji je smanjen za najmanje četiri gigavata pošto su se radnici koji su članovi sindikata CGT pridružili štrajku protiv planiranih reformi, objavljeno je na sajtu operatera RTE, naveo je Rojters
0 komentar(a)
Avr, protest, Foto: Beta-AP
Avr, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.05.2016. 12:05h

Hiljade lučkih radnika u Avru blokiralo je danas jedan od glavnih naftnih terminala u Francuskoj i nagrnulo na trg ispred gradske skupštine, bacajući dimne bombe u znak protesta zbog predloženih reformi u domenu rada.

Radnici su aktivirali dimne bombe raznih boja, a neke su bacali u fontane, izazivajući ogromne vodoskoke, prenosi AP.

Širom Francuske za danas su najavljeni još oštriji štrajkovi, protesti i blokade zbog spornog zakona o radu, a sindikalci su još od ranog jutra palili gume i blokirali glavni most u Avru.

Istovremeno, francuske nuklearne elektrane danas rade kapacitetom koji je smanjen za najmanje četiri gigavata pošto su se radnici koji su članovi sindikata CGT pridružili štrajku protiv planiranih reformi, objavljeno je na sajtu operatera RTE, naveo je Rojters.

Protivnici predloženih izmjena u domenu rada danas zaoštravaju svoje akcije u pokušaju da pokolebaju vladu u riješenosti da sporni zakon sprovede u djelo, pa su tako za danas najavljeni marševi u Parizu i unutrašnjosti zemlje, blokade naftnih objekata, poremećaji saobraćaja... 

Vlada je intervenisala snabdjevši gasne stanice koje su ostale bez goriva zbog štrajkova, pa je snabdijevanje danas poboljšano u nekim regionima, ali ne i u svim, pa francuski vozači štede benzin i nadaju se da štrajkovi i protesti protiv predloženog zakona neće dugo trajati.

Francuski ministar saobraćaja Alen Vidali poručio je danas da štrajkovi u naftim rafinerijama i nuklearnim postrojenjima neće ostaviti zemlju bez goriva i električne energije.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je jutros da sporne reforme u domenu rada neće biti povučene, ali da su moguće izmjene tih reformi "na bolje", mada nije precizirao u čemu bi se sastojale eventualne izmjene. 

Reforme, u vidu novog zakona o radu koji predviđa produženje sada 35-časovne radne nedjelje i lakše otpuštanje zaposlenih, već nedjeljama izazivaju proteste i talas štrajkova u Francuskoj.

Preporučujemo za Vas