NAJAVLJENE MOGUĆE OLAKŠICE

Eurogrupa odobrila Grčkoj tranšu od 10,3 milijardi eura

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je u poruci na tviteru rekao da sporazum predstavlja "snažnu poruku stabilnosti za Grčku, Evropu i globalnu ekonomiju"
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2019. 02:36h

Ministri finansija zemalja eurozone odobrili su rano jutros Grčkoj novu tranšu kredita od 10,3 milijardi eura i najavili mogućnost olakšavanja vraćanja ogromnog duga.

Dogovor, koji se smatra velikim korakom naprijed, postignut je poslije 11 sati razgovora ministara 19 članica eurozone u Briselu.

"Sada imamo globalni dogovor koji otvara put ka značajnoj isplati koja je veoma potrebna Grčkoj i važnim mjerama za olakšanje duga", koje će biti postepeno primjenjivane u fazama, izjavio je evropski komesar Pjer Moskovisi.

Dogovor, prema njegovim riječima, otvara put povratku povjerenja koji je "od suštinske važnosti za trajni ekonomski oporavak u Grčkoj".

Prva isplata od 7,5 milijardi eura mogla bi da bude do sredine sledećeg mjeseca, a Grčka bi ostatak novca mogla da očekuje poslije ljeta, navodi AP.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je u poruci na tviteru rekao da sporazum predstavlja "snažnu poruku stabilnosti za Grčku, Evropu i globalnu ekonomiju".

Grčki parlament je u nedjelju izglasao zakon o nizu mjera koje zahtjevaju međunarodni kreditori, uključujući mehanizam automatske korekcije u slučaju budžetskog deficita, dodatne mjere za ubrzavanje privatizacije, kao i povećanje indirektnih poreza.

Sledeći korak za kreditore biće rješenje za olakšavanje duga Grčke, koji uglavnom čine raniji zajmovi od država eurozone.

Predviđa se da će dug Grčke ove godine dostići više od 333 milijardi eura, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Predsjednik Evrogrupe Jerun Dajselblum izjavio je da neće biti direktnog otpisivanja duga, ali da bi Grčka mogla da vraća dug na godišnjem nivou.

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda pozdravio je dogovor, ali je rekao da će ta institucija tek odlučiti o svom učešću. Dajselblum je ranije isključio mogućnost nastavka sprovođenja plana pomoći Grčkoj bez saglasnosti MMF-a.