Akindži pozvan na banket UN, predsjednik Kipra bijesan

Kiparski predsjednik otkazao je i sastanak, zakazan za četvrtak, sa specijalnim izaslanikom UN za Kipar Espenom Bartom Eidom
0 komentar(a)
Almazbek Atambajev, Angela Merkel, Nikos Anastasijades, Foto: Reuters
Almazbek Atambajev, Angela Merkel, Nikos Anastasijades, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2016. 13:45h

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis odlučio je da skrati svoju posjetu Turskoj nakon što je lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži pozvan na banket šefova država na samitu UN o izbjegličkoj krizi i, prema riječima njegovog portparola, otkazao sastanak sa Akindžijem, koji je bio zakazan za petak.

Anastasijadis, koji boravi u Turskoj od ponedjeljka, odbio je da prisustvuje zvaničnoj večeri turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana nakon što je saznao da je Akindži pozvan na nju.

Neimenovani izvori kiparskih Grka tvrde da je kiparski predsjednik "bijesan" zbog, kako tvrde, uočenog prekršaja protokola, prenio je Rojters.

Portparol kiparske vlade Nikos Kristodoulides rekao je da nije bio "plodnog tla" za planirani sastanak između Anastasijadisa i Akindžija u Nikoziji.

On je istakao da je kiparski predsjednik i dalje posvećen mirovnom procesu na etnički podijeljenom ostrvu.

Anastasijadis će Tursku napustiti večeras, a na kratko će svratiti sjutra u Atinu, saopštili su zvaničnici.

Kiparski predsjednik otkazao je i sastanak, zakazan za četvrtak, sa specijalnim izaslanikom UN za Kipar Espenom Bartom Eidom.

Bonus video: