Valensa: Klinton rekao istinu, ne treba da se izvinjava Poljacima

"U Poljskoj se dešavaju stvari koje ne bi smjele da se dese. Treba da se izvini premijerka Beata Šidlo čija partija je prevarila Poljake u toku predizborne kampanje"
2 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Beta/AP
Leh Valensa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2016. 11:28h

Nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, bivši predsjednik Poljske Leh Valensa izjavio je da nekadašnji predsjednik SAD Bil Klinton ne treba da se izvinjava Poljacima zato što je rekao da su oni i Mađari počeli da biraju autoritarne vođe poput predsjednika Rusije Vladimira Putina, jer je rekao istinu.

"Klinton je rekao istinu i nema šta da se izvinjava Poljacima. U Poljskoj se dešavaju stvari koje ne bi smjele da se dese. Treba da se izvini premijerka Beata Šidlo čija partija je prevarila Poljake u toku predizborne kampanje. Da su rekli da neće poštovati trojnu podjelu vlasti niko ih ne bi birao. Da nisu sakrili neke ljude koje Poljaci ne podnose ne bi pobjedili na izborima", kazao je Valensa u intervjuu za poljski list Žečpospolita.

Zbog Klintonove izjave na izbornom skupu njegove supruge Hilari Klinton da Poljaci i Mađari ne bi bili slobodni bez pobjede SAD u Hladnom ratu, ali da su sada ustanovili da im demokratija nosi suviše problema pa traže autoritarne vođe kao što je Putin, poljska premijerka Beata Šidlo tražila je zvanično izvinjenje, dok je lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski poručio Klintonu da ide na posmatranja kod psihijatra.

"Odavno Pravo i Pravda želi da liječi sve koji imaju drugačije mišljenje. Ja mislim da je trebalo ovi koji su sada na vlasti, prije izbora da prođu medicinska posmatranja", rekao je Valensa.

Bivši poljski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, upozorio je međutim, da kritike ne treba upućivati Poljacima kao društvu, kako je to učinio predsjednik Francuske Fransoa Oland kada je izjavio da ne bi želeo da Francuska ima društvo kao Poljska ili Mađarska.

"To je nesporazum. Loše je što je stranka Pravo i Pravda došla na vlast. Ali izabrani su na demokratskim i slobodnim izborima. Izbor je legitiman. Društvo se ponaša izuzetno dobro. Još ne izlaze na ulice da ih svrgnu. Mase čekaju na ispunjenje predizbornih obećanja. Možete nas optuživati da 50 odsto nije izašlo na izbore. Možete nas optuživati da smo izabrali loše, ali to se dešava svugdje. I stranka Le Pena je bila blizu vlasti", kazao je Valensa.

Bonus video: