Austrijski izbori: Kandidati izjednačeni

Ukoliko pobijedi Hofer, postaće prvi političar ekstremne desnice na mjestu predsjednika od Drugog svjetskog rata, a njegova pobjeda bila bi viđena u Evropi kao dokaz daljeg napredovanja evroskeptičnih partija
0 komentar(a)
Norbert Hofer, Aleksandar van der Belen, Foto: Reuters
Norbert Hofer, Aleksandar van der Belen, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 19:38h

Dvojica kandidata na predsjedničkim izborima u Austriji, desničar Norbert Hofer i nezavisni kandidat Aleksander Van der Belen, izjednačeni su poslije današnjeg prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića.

Ime novog šefa države neće biti poznato do sjutra, kada će biti okončano brojanje glasova 900.000 birača koji su glasali putem pošte i čine više od 14 odsto biračkog tijela.

Poslije obrade 95 odsto glasačkih listića, Hofer je osvojio 51,9 odsto glasova, a Van der Belen 48,1.

Austrijska državna televizija ORF objavila je procjenu konačnih rezultata, uključujući i glasove poslate poštom, tradicionalno manje naklonjene ekstremnoj desnici, a evaluacija je pokazala da su dvojica kandidata skoro izjednačena, uz mogućnost greške od 1 odsto.

Hofer, 45-godišnji vazduhoplovni inženjer i lider Slobodarske partije Austrije, bio bi prvi ekstremni desničar na čelu jedne članice Evropske unije.

On je u prvom krugu 24. aprila ubjedljivo vodio sa 35 odsto glasova, dok je Van der Belen, 70-godišnji profesor univerziteta u penziji i bivši lider Stranke zelenih, osvojio 21,3 odsto glasova, a eliminisana su dva kandidata vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije i Narodne partije.

Predsjednik Austrije ne učestvuje u upravljanju zemljom, ali ima ovlašćenje da opozove vladu.