KOBNI SPUST

Popeli se na Mont Everest, pa preminuli od visinske bolesti

To su prvi smrtni slučajevi ove godine na Mont Everestu, na čiji su se vrh, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, već popele stotine planinara
78 pregleda 2 komentar(a)
Mont Everest, planinari, Foto: Reuters
Mont Everest, planinari, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 09:02h

Planinar iz Holandije i planinarka iz Australije preminuli su od visinske bolesti tokom spuštanja sa Mont Everesta, što su prvi smrtni slučajevi na najvišem planinskom vrhu na svijetu od početka godine.

Erik Arnold (35) je imao dovoljno kiseonika u bocama, a bio je i u društvu drugih planinara, kad se požalio da osjeća slabost i preminuo u petak naveče prije nego što je uspio da se spusti na manju visinu, izjavio je predstavnik nepalske agencije "Seven samit treks" Pasang Purba, a prenijela agencija AP.

Australijanka Marija Strajdom je takođe juče pokazivala simptome visinske bolesti, da bi ubrzo potom preminula, objavili su danas australijski mediji.

To su prvi smrtni slučajevi ove godine na Mont Everestu, na čiji su se vrh, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, već popele stotine planinara.

Prethodne dvije godine je taj najveći vrh na svijetu bio gotovo potpuno prazan zbog više prirodnih katastrofa, poput zemljotresa i lavina.

Purba je izjavio da nije dostupno više detalja o smrti Arnolda i Strajdomove zbog loše komunikacije sa ljudima na 8.850 metara visokoj planini.

Arnold je u televizijskom intervjuu početkom godine izjavio da je osvajanje Mont Everesta bio njegov dječački san i dodao: "Dvije trećine nezgoda se dogodi tokom silaska. Postanete euforični misleći kako ste postigli cilj, ali treba da znate da je najopasniji dio puta i dalje ispred vas."

Marija Strajdom i njen suprug su pokušali da se popnu na Mont Everest kako bi dokazali da vegani nijesu slabi i neuhranjeni.

Posljednjih dana je na Mont Everestu 30 planinara je pozlilo ili su dobili promrzline, navode nepalske vlasti.

Preporučujemo za Vas