Kiprani danas biraju novi saziv parlamenta

Prema rezultatima anketa, partija Demokratski skup je u vođstvu, dok je u stopu prati AKEL, a teško da će ijedna stranka osvojiti apsolutnu većinu
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2016. 08:10h

Kiprani danas izlaze na birališta kako bi glasali za novi saziv parlamenta, dok ankete nagovještavaju mogućnost da pobjedu odnesu konzervativci, koji podržavaju predsjednika koji vodi mirovne pregovore u cilju ujedinjenja etnički podijeljenog ostrva, javlja Rojters.

Nešto više od 540.000 ljudi ima pravo glasa na izborima za 56 poslanika Predstavničkog doma kiparskog parlamenta, gdje snage odmjeravaju prije svega desničarska partija Demokratski skup i komunistički AKEL, dok je na trećem mjestu centristička Demokratska partija.

Prema rezultatima anketa, partija Demokratski skup je u vođstvu, dok je u stopu prati AKEL, a teško da će ijedna stranka osvojiti apsolutnu većinu.

Iako Kipar ima izvršni sistem vlasti i predsjednik se bira odvojeno, današnje glasanje se smatra testom popularnosti predsjednika Nikosa Anastasijadesa, kome ističe mandat 2018.

Anastasijades predstavlja grčke Kiprane u pregovorima sa turskim Kipranima kako bi se ujedinilo ostrvo, podijeljeno 1974. u turskoj vojnoj invaziji izazvanoj pučem koji je inspirisala Atina, navodi britanska agencija.

Bonus video: