Jildirim novi premijer Turske

Jildirim će na čelu vlade zamijeniti dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, koji se sa Erdoganom zavadio oko vlasti
1 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 17:15h

Turski ministar saobraćaja Binali Jildirim (60) danas je jednoglasno izabran za novog lidera vladajuće Partije pravde i razvoja i samim tim postao novi premijer Turske.

Rojters navodi da izbor Jildirima omogućava turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da učvrsti uticaj na vladu dok pokušava da proširi svoja ovlašćenja.

Nakon izbora, Jilidirim je izjavio da Turska treba da promijeni ustav i da će to biti glavni zadatak Vlade, prenose agencije.

On je dodao da je cilj da se uvede sistem izvršnog predsjedništva.

Jildirim je, takođe, izjavio da će nastaviti borbu protiv Islamske države i kurdskih ekstremista u Turskoj ali i Siriji, dodajući da promjena na čelu vlade neće izmijeniti borbu protiv terorističkih grupa.

On je, takođe, dodao da EU treba da okonča "konfuziju" oko svoje politike prema migrantima i da Turska treba da zna šta Unija misli o tome, prenio je Rojters.

Jildrim je kazao i da će Turska nastaviti da reguliše mjere radi poboljšanja stanja ljudskih prava i demokratije, bez obzira da li dođe ili ne do njenog članstva u EU.

Jildirim je na čelu vlade zamijenio dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, koji se sa Erdoganom zavadio oko vlasti.

Razmimoilaženja između Davutoglua i Erdogana mjesecima su previrala u vezi sa nizom pitanja, uključujući mirovni proces Turske sa kurdskim militantnim aktivistima, sporazum sa EU o izbjeglicama i prelazak sa parlamentarnog na predsjednički sistem.

Analitičari očekuju da će se Jildirim, koji nikada nije imao nesuglasica sa predsjednikom o nekom političkom pitanju, više povinovati predsjedniku i omogućiti mu da dodatno učvrsti svoju vlast, zaključuje Frans pres.

Jildirim, koji je zajedno s Erdoganom bio jedan od osnivača Partije pravde i razvoja, na vanrednom stranačkom kongresu dobio je podršku svih 1.405 delegata.

On je bio jedini kandidat na kongresu koji je sazvan nakon što je početkom ovog mjeseca Ahmet Davutoglu saopštio da će odstupiti sa funkcije poslije sve većih javnih podjela između njega i Erdogana.

Bonus video: