Novinar "Špigla" zloupotrijebio donacije za siročad

980 pregleda 1 komentar(a)
Relocijus je vratio četiri novinarske nagrade, Foto: DW
Relocijus je vratio četiri novinarske nagrade, Foto: DW
Ažurirano: 24.12.2018. 08:39h

Njemački nedjeljnik „Špigl” saopštio je juče da će podnijeti tužbu za pronevjeru protiv svog bivšeg novinara osumnjičenog da je pored izmišljanja priča za svoje članke, zloupotrijebio donacije namijenjene sirijskoj djeci bez roditelja, a o kojima je pisao.

U najnovijem razvoju događaja, redakcija lista je navela da je od čitalaca dobila poruke da je Klaus Relocijus koristio privatni nalog elektronske pošte kada je tražio donacije za pomoć sirijskoj siročadi u Turskoj.

Tražio je da se novac šalje na njegov lični račun u banci, kazali su čitaoci.

Njemački časopis je objavio da se još ne zna kakav odgovor je dobio - koliko novca je prikupljeno ili gdje je završio.

„Špigl će sve informacije predati tužilaštvu zajedno sa tužbom”, navedeno je u saopštenju.

Molba za donacije je povezana sa člankom o dvoje sirijske djece sa ulice - bratu i sestri, u Turskoj. „Špigl” je objavio da su djelovi te reportaže izmišljeni.

Turski fotoreporter koji je radio sa Relocijusom na toj priči je rekao da je novinar izmislio neke aspekte dječakovog života, a u velikoj mjeri izmijenio druge. Fotograf sumnja da njegova sestra uopšte postoji.

Američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel je takođe intervenisao, pišući uredniku „Špigla” da bi zatražio nezavisnu istragu. On je optužio časopis za pristrasnost protiv SAD.

Kao i mnogi mediji, „Špigl” objavljuje priče u kojima se kritikuje predsjednik Donald Tramp.

Jedna od Relocijusovih spornih priča se odnosila na američko-meksičku granicu. „Špigl” je objavio da je njegova istraga otkrila da je izmislio da je vidio grafit u Minesoti na kojem je pisalo „Meksikanci, niste poželjni ovdje”.

Slične informacije pojavile su se i u drugim pričama poput zatvorenika u Gvantanamu, kao i o NFL kvoterbeku Kolinu Kaperniku.

Relocijus, koji je dobio otkaz, izjavio je da duboko žali zbog svojih postupaka i da je posramljen. Prema navodima „Špigla”, on je priznao da je obmanuo čitaoce u oko 14 priča.

Međutim, rekao je da su mnogi od 60 tekstova koje je napisao za nedjeljnik potpuno istiniti.

List iz Hamburga se izvinio čitaocima navodeći da je incident „niska tačka u 70-godišnjoj istoriji Špigla” i dodao da će sve učiniti da „povrati kredibilitet i povjerenje”.

Bonus video: