Turska: Ministar saobraćaja budući premijer

"Radiću u harmoniji sa svim partijskim kolegama, počevši od našeg osnivača i lidera " izjavio je Jildrim i dodao da će "eliminisati terorističke prijetnje u Turskoj", prenose svjetske agencije
1 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2016. 12:30h

Binali Jildirim, dosadašnji ministar saobraćaja Turske i Erdoganov dugogodišnji saradnik, jedini je kandidat za za mjesto premijera Turske.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) izabrala je Jildrima za predsjednika i imenovala ga za jedinog kandidata za budućeg premijera.

"Radiću u harmoniji sa svim partijskim kolegama, počevši od našeg osnivača i lidera " izjavio je Jildrim i dodao da će "eliminisati terorističke prijetnje u Turskoj", prenose svjetske agencije.

Šezdesotogodišnji Jildirim smatra se jednim od Erdoganovih najlojalnijih saradnika. Bio je gotovo neprekidno na funkciji ministra saobraćaja, prvo od 2002. do 2013. godine a zaim i od 2015. godine.

Analitičari očekuju da će Jildirim - koji se nikada nije suprotstavio politici predsjednika, biti daleko "poslušniji" od Davutoglua.

Prema mišljenju analitičara, glavni zadatak budućeg premijera je izmjena Ustava koja će parlamentarni sistem u Turskoj transformisati u predsjednički čime će Erdoganova ovlašćenja biti daleko veća.

"Vrijeme je za predsjednički sisitem," rekao je on odmah poslije ostavke premijera Ahmeta Davutoglua ovog mjeseca.

Nakon zvaničnog imenovanja premijera, koje se očekuje u nedelju, "predsjednik će postati šef izvršne vlasti a premijer će postati samo zupčanik" rekao je za AFP Fuat Keiman, šef Centra za politiku u Istanbulu.

Još jedan zadatak koji čeka novog premijera Turske su pregovori sa Evropskom unijom o bezviznom režimu koji je za Tursku ključna stavka sporazuma o rješavanju migrantske krize.

Bonus video: