Mogerini: EU snažno je posvećena jednakostima i dostojanstvu svih ljudskih bića

„EU ponovo poziva sve vlade širom svijeta da poštuju svoje međunarodne obaveze iz domena ljudskih prava, odbace netoleranciju i promovišu jednakost kao dio Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i druge instrumente“
6 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2016. 15:37h

Evropska unija (EU) snažno je posvećena jednakostima i dostojanstvu svih ljudskih bića, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet, poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Ona je, povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije, ukazala da oko 80 jurisdikcija, uprkos nedavnom napretku koji je ostvaren širom svijeta, kriminalizuje istopolne veze.

Mogerini je dodala da je u mnogim mjestima diskriminacija i nasilje nad LGBTI osobama svakodnevna pojava.

„EU ponovo poziva sve vlade širom svijeta da poštuju svoje međunarodne obaveze iz domena ljudskih prava, odbace netoleranciju i promovišu jednakost kao dio Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i druge instrumente“, poručila je Mogerini, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, EU takođe želi da oda poštovanje braniocima ljudskih prava, kao i brojnim aktivistima, novinarima i organizacijama civilnog društva za hrabro zastupanje i napore koje ulažu kako bi se izborili sa nasiljem sa kojim se suočavaju LGBTI osobe.

„Njihov rad je bio ključan u iznošenju ovog problema na vidjelo, kroz dokumentovanje maltretiranja i zagovaranje efikasne zaštite temeljnih ljudskih prava“, saopštila je Mogerini.

Ona je dodao da će, u skladu sa smjernicama EU o pravima LGBTI osoba i Akcionim planom o ljudskim pravima i demokratiji, nastaviti da rade sa partnerima u cilju unapređenja ljudskih prava širom svijeta.

Bonus video: