"HOĆE DA DOĐU DO STRATEŠKIH INFORMACIJA"

Njemačka obavještajna služba optužila Rusiju: Stojite iza međunarodnih sajber napada

"Te kampanje uglavnom su okrenute ka dobijanju informacija, odnosno ka špijunaži. Ali sada ruske obavještajne službe pokazuju naklonost ka sabotaži", rekao je šef njemačke obavještajne službe BfV, Hans-Georg Masen
2 komentar(a)
Njemačka, Rusija, Foto: Shutterstock
Njemačka, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2016. 16:18h

Njemačka obavještajna služba optužila je danas Vladu Rusije da s ciljem špijunaže i sabotaže stoji iza međunarodnih kampanja sajber napada Sofasi (Sofacy) i Sendvorm (Sandworm) kojima su na meti bili i Njemačka i njen parlament.

Kompanije za sajber-bezbjednost već su ranije navele da su ruski sajber pirati iza napada Sofasi - poznatog i pod nazivom APT28 ili Pawn Storm, čija meta su posljednjih godina bile zapadne institucije među kojima i NATO, kao i iza Sendvorma koji je izazvao veliki prekid struje na zapadu Ukrajine 23. decembra prošle godine.

"Sajber napadi ruskih obavještajnih službi dio su operacija međunarodnih razmera čiji cilj je da se dođe do strateških informacija. Neke od tih operacija možda traju izmedju sedam do jedanaest godina", rekao je u saopštenju šef njemačke obavještajne službe BfV, Hans-Georg Masen.

"Te kampanje uglavnom su okrenute ka dobijanju informacija, odnosno ka špijunaži. Ali sada ruske obavještajne službe pokazuju naklonost ka sabotaži", rekao je Masen.

Kampanja sajber napada pod imenom Softacy/APT 28, smatra se jednom od najaktivnijih i najagresivnijih, i njemačka obavještajna služba vidi naznake da njima upravlja ruska država, navodi se u saopštenju.

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag, pogođen je neprijateljskim softverom Sofasi (Sofacy) u proljeće 2015. što je kompromitovalo njegovu mrežu podataka.

Njemačka obavještajna služba takođe navodi kampanju Sendvorm (Sandworm) čiji cilj je sajber sabotaža.

"Pored državnih institucija meta napada su telekomunikacione i energetske firme, kao i univerziteti i obrazovne institucije", navodi isti izvor.

Masen rekao je da je internet poprište hibridnog rata i otvara nove prostore za špijunažu i sabotažu.

On je rekao da je informatička bezbjednost državnih, administrativnih, ekonomskih i naučnih institucija stalno ugrožena.

Ipak, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke je danas dao ujveravanja da prijetnja od sajber napada nije porasla.

Preporučujemo za Vas