Španija: Evakuacija 9.000 stanovnika iz stambenog kompleksa pored zapaljene deponije guma

Vlasti sumnjaju da je neko prije zore podmetnuo požar na otpadu za auto-gume, koji se smatra najvećim u Evropi, rekao je gradonačelnik Sesenje Karlos Velaskez
83 pregleda 0 komentar(a)
Madrid, gume požar, Foto: Reuters
Madrid, gume požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2016. 18:21h

Španski zvaničnici naredili su danas evakuaciju više od 9.000 ljudi iz obližnjeg stambenog kompleksa zbog požara na velikoj deponiji guma nedaleko od Madrida.

Veliki požar zahvatio je danas otpad za auto-gume u predgrađu Madrida i izazvao je gust oblak dima koji se vidi sa 30 kilometara.

Najmanje 8.000 stanovnika grada Sesenja, nedaleko od španske prijestonice, već je evakuisano zbog oblaka crnog toksičnog dima, objavljeno je na Tviter nalogu vlade regiona Kastilja-La Manča.

Hitne službe evakuišu stanovnike koji zbog zdravstvenih problema nijesu mogli sami da napuste svoje domove.

Gradonačelnik Sesenje Karlos Velaskez rekao je za španske medije da je požar najvjerovatnije namjerno podmetnut.

Niko nije povrijeđen u današnjem požaru, a oblak gustog dima mogao se vidjeti čak u Madridu koji je od Sesenje udaljen 30 kilometara.

Deset ekipa vatrogasaca gasilo je požar u opštini Sesenja, na južnom rubu Madrida.

Vlasti sumnjaju da je neko prije zore podmetnuo požar na otpadu za auto-gume, koji se smatra najvećim u Evropi, rekao je gradonačelnik Sesenje Karlos Velaskez.

El Pais je naveo da je na otpadu 100.000 tona korišćenih guma za vozila.

Stanovnicima u nekoliko djelova Sesenja naredjeno je da ostanu u kućama, nastava je otkazana u jednoj školi, a putnicima na dva obližnja auto-puta se savjetuje da ne otvaraju prozore vozila.

Bonus video: