EU produžila graničnu kontrolu za pet zemalja

EU je navela da bi kontrole trebalo da budu "usmjerene i ograničene u obimu, frekvenciji, lokaciji i vremenu, na neophodne mjere kako bi se odgovorilo na ozbiljne prijetnje i zaštitila javna politika i međunarodna bezbjednost"
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2016. 11:00h

Evropska unija donijela je odluku, koja odmah stupa na snagu, da dozvoli Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj da nastave da sprovode granične kontrole još najviše šest mjeseci kako bi se izborile sa prilivom izbjeglica.

EU je navela u saopštenju, koje je danas objavljeno, da bi kontrole trebalo da budu "usmjerene i ograničene u obimu, frekvenciji, lokaciji i vremenu, na neophodne mjere kako bi se odgovorilo na ozbiljne prijetnje i zaštitila javna politika i međunarodna bezbjednost".

Zemlje bi, navodi se, trebalo jedna drugu da informišu o tačnom mjestu u kojem planiraju da sprovedu kontrolu, prenio je AP.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nedavno je rekao da će njegova zemlja nastaviti granične kontrole koje je uvela u septembru, pošto je Evropska komisija odobrila taj potez.

On je istakao da će "njemačka federalna policija nastaviti sa provjerama u odsustvu efikasne kontrole spoljnih granica Evropske unije".

Evropska komisija je prošle nedjelje saopštila da će aktivirati odredbu kojom se dozvoljava još šest mjeseci graničnih kontrola u nekim zemljama članicama.

Bonus video: