Britanski institut ocjenjuje da bi izlazak iz EU bio prilično veliki šok

Ekonomisti iz NIESR-a naveli su da bi privredni rast usporio na 1,9 odsto 2017, u poređenju sa 2,7 odsto ako bi Velika Britanija ostala u EU
0 komentar(a)
Velika Britanija, EU, Breksit, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, EU, Breksit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2016. 17:52h

Britanski Nacionalni institut za ekonomiju i društvena istraživanja (NIESR) ocijenio je danas da bi odluka britanskih glasača da se napusti Evropska unija bila "znatan šok" za ekonomiju zemlje i da bi funta mogla da padne čak 20 odsto neposredno poslije referenduma zakazanog za 23. juni.

Ekonomisti iz NIESR-a naveli su da bi privredni rast usporio na 1,9 odsto 2017, u poređenju sa 2,7 odsto ako bi Velika Britanija ostala u EU.

Taj institut pridružio se ocjenama ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i britanskog ministarstva finansija u upozorenjima o mogućim posljedicama izlaska Britanije iz Unije.

Britanski institut navodi da bi takozvani Bregzit (Brexit) doveo do pada lične potrošnje za između 500 i 2.000 funti godišnje do 2030. godine.

"Kratkoročno sadašnji povišen nivo neizvjesnosti će vjerovatno potrajati ili će se čak pojačati dok Velika Britanija uspostavlja svoje mjesto van EU", naveo je institut i dodao da finansijska tržišta već uračunavaju period valutnog kolebanja u vreme oko referenduma.

Institut predviđa da će engleska funta pasti i podstaći inflaciju na između dva do četiri odsto više nego što bi bila kad bi zemlja ostala u EU.

Privreda koja se još oporavlja od finansijske krize iz 2008. bila bi zahvaćena novim teškoćama u sektoru pozajmica. Institut navodi da se razumno može očekivati da poraste cijena pozajmljivanja za vladu, firme i domaćinstva.

Bonus video: