Francuska produžila vanredno stanje

Za vrijeme vanrednog stanja, policiji je dopušteno da ljude čije ponašanje se smatra "prijetnjom po bezbjednost i javni red i mir" drži u kućnom pritvoru
0 komentar(a)
Pariz napadi, Foto: Reuters
Pariz napadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2016. 16:20h

Francuski parlament je danas izglasao predlog za produženje vanrednog stanja, uvedenog poslije terorističkih napada u novembru prošle godine, kako bi ono bilo na snazi i tokom Evropskog prvenstva u fudbalu i biciklističke trke "Tur de Frans".

Gornji dom francuskog parlamenta je produžio odluku o vanrednom stanju velikom većinom glasova, pošto je za taj predlog glasalo 209 poslanika prema samo 30 protiv, uglavnom iz komunističkih i ekoloških stranaka, prenijela je agencija AFP.

Vanredno stanje je uvedeno nakon terorističkih napada 13. novembra u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, a već je bilo produženo u februaru i trebalo je da traje do 26. maja.

Za vrijeme vanrednog stanja, policiji je dopušteno da ljude čije ponašanje se smatra "prijetnjom po bezbjednost i javni red i mir" drži u kućnom pritvoru.

Najnovije produženje vanrednog stanja, međutim, više ne dozvoljava policiji da vrši racije u kućama bez prethodno dobijenog sudskog naloga, što joj je od novembra do sada bilo dopušteno.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je rekao da će bezbbednosni izazovi biti još složeniji s obzirom da se država priprema da primi veliki broj stranih posjetilaca tokom Evropskog prvenstva 2016."

Organizatori navode da će tokom tog prvenstva, koje traje od 10. juna do 10. jula, Francusku posjetiti dva miliona turista, a milioni posjetilaca se očekuju i za vrijeme "Tur de Fransa", koji traje između 2. i 24. jula.

Bonus video: