Pala vlada u Austriji: Fajman iznenada podnio ostavku

Socijaldemokrate krive Fajmana za pad popuparnosti stranke, koja je u proteklih par godina izgubila veliki broj birača, a i pretrpjela poraze u mnogim pokrajinama
1 komentar(a)
Verner Fajman, Foto: Reuters
Verner Fajman, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2016. 12:44h

Austrijski kancelar Verner Fajman saopštio je danas da podnosi ostavku na sve državne i partijske funkcije.

On je, u kratkom obraćanju novinarima, rekao da je donio odluku da se povuče kako sa mjesta lidera Socijaldemokratske partije (SPO), tako i sa mjesta šefa vlade.

"Zemlji je potreban kancelar iza koga svom silom stoji njegova partija. Vladi je potreban novi početak, uz novu energiju. Povlačim se sa funkcija kancelara i prvog čovjeka partije", rekao je 55-godišnji Fajman.

Odluka Fajmana objavljena je iznenada, pred današnji sastanak Predsjedništva stranke.

Do prije dva dana se činilo da će Fajman biti smijenjen sa mjesta šefa stranke, ali je izgledalo da on želi da se bori da na toj funkciji ostane. Čak su se pojavile vijesti da je većina članova Predsjedništva uz njega.

Međutim, nakon jutrošnjeg doručka sa šefovima SPO iz nekoliko austrijskih pokrajina, on je ipak odustao.

Socijaldemokrate krive Fajmana za pad popuparnosti stranke, koja je u proteklih par godina izgubila veliki broj birača, a i pretrpjela poraze u mnogim pokrajinama.

Za sada je neizvjesno ko će ga zamijeniti.

Fajman, koji je kancelarsku funkciju preuzeo od Alfreda Guzenbauera 2008. godine, podnio je ostavku dvije i po godine prošlih izbora, na kojima je potvđena vladavina SPO u koaliciji sa Narodnom partijom Austrije.

Posljednjih godina, tu saradnju su pratile česte unutrašnje razmirice, a vlada je rekonstruisana u septembru 2014. godine, kada je ostavku podnio vicekancelar Mihalel Špindeleger.

Austrija se nalazi pred velikom prekretnicom, jer je desničarski kandidat Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer ostvario odličan rezultat u prvom krugu predsjedničkih izbora. Nakon toga, odmah je uslijedio pritisak na sada već bivšeg kancelara da podnese ostavku.

Iako je predsjednička funkcija u Austriji više ceremonijalna, Hofer je zaprijetio da će, ukoliko pobijedi u drugom krugu 22. maja, iskoristiti sve mogućnosti da raspusti skupštinu i raspiše izbore prije planiranih za 2018. godinu.

Kako prenosi Gardijan, kriza u vrhu političkog establišmenta u Austriji potiče iz činjenice da su dvije partije centra vladale zemljom u okviru "velike koalicije" tokom proteklih deset godina.

Bonus video: