Papa Franjo: Treba da tragamo za jednostavnijim životom

Papa je u svojoj poruci rekao da beba Isus, rođena u jaslama u siromaštvu, treba da navede svakog, a posebno one koji su postali "pohlepni i neumjereni", da razmisle o pravoj suštini života
254 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2018. 11:44h

Papa Franjo poručio je rimokatolicima u razvijenim zemljama povodom Božića po gregorijanskom kalendaru da treba da tragaju za jednostavnijim i manje materijalističkim životom i osudio jaz između bogatih i siromašnih.

Papa je vodio tradicionalnu misu tokom Badnje večeri pred blizu 10.000 ljudi u Bazilici Svetog Petra.

Mjere bezbjednosti pojačane su oko Vatikana i mnogih drugih turističkih lokacija u Rimu tokom božićnih praznika.

Papa je u svojoj poruci rekao da beba Isus, rođena u jaslama u siromaštvu, treba da navede svakog, a posebno one koji su postali "pohlepni i neumjereni", da razmisle o pravoj suštini života.

"Zapitajmo se: Da li su mi zaista potrebni svi ovi materijalni predmeti i komplikovani recepti za život? Da li mogu bez svih ovih nepotrebnih dodataka i da li mogu da živim na jednostavniji način?", rekao je Franjo.

Papa FranjoPapa Franjo

On je dodao da mnogi danas pronalaze suštinu života u posjedovanju i pristupu materijalnim predmetima.

"Nezasita pohlepa obilježila je čitavu istoriju čovječanstva, čak i danas, kada, paradoksalno, malo njih objeduje u luksuzu, a previše njih nemaju hljeb svakog dana da bi preživjeli", rekao je poglavar Katoličke crkve.

Vatikan je ranije saopštio da je papa povodom Božića poklonio beskućnicima novu kliniku na Trgu Svetog Petra, gdje mogu dobiti besplatnu medicinsku pomoć.

Bonus video: