Kan: Kameron koristio taktiku iz udžbenika Donalda Trampa

"Građani Londona zaslužuju bolje i nadam se da Konzervativna stranka neće nikad pokušati to da ponovi", istakao je gradonačelnik Londona
1 komentar(a)
Sadik Kan, Foto: Reuters
Sadik Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2016. 08:56h

Novi gradonačelnik Londona Sadik Kan optužio je britanskog premijera Dejvida Kamerona da je koristio "taktiku iz udžbenika Donalda Trampa" u pokušaju da podijeli građane Londona kako bi spriječio njegov izbor za prvog čovjeka prijestonice.

Dan nakon što je položio zakletvu uz obećanje da će biti "gradonačelnik svih građana Londona", prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne prijestonice je optužio Kameronovu Konzervativnu stranku da je pokušala da ga tokom predizborne kampanje dovede u vezu sa islamskim ekstremistima, prenijela je agencija AFP.

"Oni su koristili strah i insinuacije da okrenu različite etničke i vjerske zajednice jedne protiv drugih, što je tipično za Donalda Trampa", napisao je Kan u članku za list "Obzerver".

"Građani Londona zaslužuju bolje i nadam se da Konzervativna stranka neće nikad pokušati to da ponovi", istakao je on.

Kan (45), sin vozača autobusa, porijeklom iz Pakistana, osvojio je na izborima u četvrtak 57 odsto ili ukupno 1,3 miliona glasova, pobijedivši glatko multimilionera i Konzervativca Zeka Goldsmita.

Kan je svoju pobjedu nazvao trijumfom "jedinstva nad podjelama", nakon višenedjeljnih napada zvaničnika Konzervativne stranke povodom toga što se u prošlosti, dok je bio advokat za ljudska prava, pojavljivao na javnim događajima pored nekih radikalnih muslimana.

On je priznao da je zastupao "neke prilično neprijatne likove" dok je radio kao advokat, ali je istakao da su njihova stajališta "odvratna".

Među svjetskim zvaničnicima koji su prvi juče čestitali Kanu na izboru za gradonačelnika Londona je bila favoritkinja za nominaciju Demokrata na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton.

Ona je Kanu putem Tvitera uputila čestitku u kojoj je stajalo: "Sin pakistanskog vozača autobusa, borac za radnička i ljudska prava, a sad i gradonačelnik Londona. Čestitam! H"

Bonus video: