Demonstracije u Varšavi: Šumanova parada za EU i poljski nacionalisti sa raspećem

Demonstracije za Poljsku čvrsto usidrenu u EU počele su tradicionalnom Šumanovom paradom u kojoj su više od 2.500 Varšavljana predvodili bivši predsjednik Poljske Bronislav Komorovski i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc, oboje iz opozicione liberalne Građanske platforme
90 pregleda 0 komentar(a)
Poljska, Varšava, protest, Foto: Reuters
Poljska, Varšava, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2016. 15:32h

Na ulice Varšave u subotu su izašle stotine hiljada Poljaka na poziv građanskog pokreta Komitet za odbranu demokratije (KOD) i opozicije i poručile vlastima da Poljaci jesu i biće uvijek u Evropi i da neće dozvoliti autoritarnu vlast jedne stranke.

Istovremeno, nekoliko ulica dalje, hiljade radikalnih nacionalista izašle su u pohod protiv "diktature Brisela", kako bi pružili podršku konzervativnoj vladajućoj desnici da Poljsku izvede iz Evropske unije.

Varšavom je danas, pod poljskim i zastavama Evropske unije, uz skandiranje "Evropo, čekaj, ne bježi od nas", prema riječima gradonačelnice poljske prijestonice Hane Gronkjevič Valc, koračalo čak 240.000 Poljaka.

Demonstracije za Poljsku čvrsto usidrenu u EU počele su tradicionalnom Šumanovom paradom u kojoj su više od 2.500 Varšavljana predvodili bivši predsjednik Poljske Bronislav Komorovski i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc, oboje iz opozicione liberalne Građanske platforme.

Šumanova parada spojila se zatim sa Pohodom za Evropu u kojem se pojavio i poljski državni vrh - premijerka Beata Šidlo i predsjednik Andžej Duda, ali u vidu dve drvene marionete u rukama velike lutke lidera vladajuće konzervativne euroskeptične stranke Pravo i Pravda, Jaroslava Kačinjskog, koji prema svom nahođenju pokreće obije marionete.

Vlasti su tim protestima parirale novim spotom koji emituje poljska državna televizija u kojem je lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski optužio Poljake koji su izašli na ulice i opozicione političare sa njima da su ljudi koji su pokušali da ugroze Poljake prihvatanjem imigranata bez ikakvih ograničenja.

Kontramarš organizovali su danas i poljski radikalni nacionalisti pod parolom "Hrabrost za Poljsku" da ohrabre poljsku vladu da izvede Poljsku iz EU i suprotstavi se, kako su kazali organizatori, diktaturi Brisela.

"EU je ljevičarsko-liberalna tvorevina, efekat 1968. godine i tih promena koje su dovele Evropu na ivicu katastrofe. Mi ne želimo da učestvujemo u toj katastrofi koja se odigrava u multikulturnoj zapadnoj Evropi. Sa invazijom imigranata, invazijom muslimana i rasulom društava", kazao je lider ekstremističkog Nacionalno-radikalnog bloka Robert Vinjcki u čijem maršu se prema procjenama policije okupilo oko 4.500 ljudi.

Centrom Varšave prošli su pjevajući vjerske pjesme sa poljskim zastavama i raspećem u rukama, pored transparenata kojima su odbijali ostanak Poljske u EU.

Bonus video: