Portparol: Njemačka očekuje da Turska sprovede sporazum EU-Turska

Erdogan je rekao danas da Turska neće mijenjati svoj antiteroristički zakon kao što je tražila Evropska unija u zamjenu za ukidanje šengenskih viza za građane Turske
0 komentar(a)
Turska, EU, Foto: Shutterstock
Turska, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2016. 17:20h

Njemačka, glavni tvorac sporazuma EU-Turska o migrantima, insistira na tome da Ankara poštuje sporazum važan za rješavanje migrantske krize, što je znak zabrinutosti Berlina posle najave odlaska turskog premijera Ahmeta Davutoglua, navodi agencija Frans pres.

"Evropska unija i Njemačka će takođe u budućnosti ispuniti sve svoje obaveze i očekujemo isto od Turske", rekao je danas portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Georg Štrajter. On je ovo rekao prije nego što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da se turska neće povinovati jednom od uslova Evrope.

Erdogan je rekao danas da Turska neće mijenjati svoj antiteroristički zakon kao što je tražila Evropska unija u zamjenu za ukidanje šengenskih viza za građane Turske.

Odlazak Davutoglua otvara vrata za učvršćivanje vlasti predsjednika Erdogana.

Erdogan izgleda nije bio zadovoljan što njegov premijer ima tako istaknut položaj u pregovorima s Briselom koji su završili sporazumom o migrantima.

"Kancelarka je do sada vrlo dobro radila s turskim premijerom Davutogluom i svim turskim zvaničnicima i mi polazimo od principa da će se ta dobra i konstruktivna saradnja nastaviti s novim premijerom", dodao je Štrajter.

Portparol je naglasio da sporazum o migrantima nije potpisan između EU i Davutoglua nego između EU i Turske.

I njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer insistirao je na sprovođenju tog sporazuma bez obzira na to ko se u Turskoj bavi tim poslom.

U okviru evropskih institucija takođe se postavlja pitanje o posledicama odlaska Davutoglua.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je nadu da će buduća turska vlada i budući premijer, ko god on bio, nastaviti dosadašnju saradnju.

Sporazum s Turskom, za koji se Angela Merkel smatra jednim od tvoraca, de fakto znači da Evropa prebacuje na Ankaru upravljanje prilivom migranata koji žele da dođu u Evropu, u zamjenu za ustupke kao što su ukidanje viza turskim državljanima.

Sporazum predviđa vraćanje u Tursku svih migranata koji su ilegalno morem prešli u Grčku, posle stotine hiljada njih koji je tako stiglo u Grčku 2015. godine. Zauzvrat Evropljani su se obavezali da će prihvatiti po jednog sirijskog izbjeglicu za svakog Sirijca vraćenog u Tursku.

Bonus video: