EASA: Neophodna hitna procjena opasnosti od sudara aviona i dronova

EASA je saopštila da će ispitati kolika može da bude šteta od udara dronova u vjetrobransko staklo pilotske kabine, motor ili trup aviona
1 komentar(a)
Dron, Foto: Reuters
Dron, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2016. 10:40h

Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog sabraćaja (EASA) je osnovala radnu grupu za hitnu procjenu opasnosti od sudara aviona i dronova, podstaknuta rastom broja incidenata u posljednje vrijeme, kad su takvi sudari "za dlaku" izbjegnuti.

Korišćenje bespilotnih letjelica, bilo za komercijalnu upotrebu, kao što je nadzor poljoprivrednih usjeva, praćenje prirodnih katastrofa, snimanje fotografija i slično sve je češće, a piloti aviona sve više prijavljuju da su jedva izbjegli sudar sa takvim letjelicama, prenio je Rojters.

U jednom takvom incidentu, dron je udario u avion "Britiš ervejza" prošlog mjeseca dok se on spremao da sleti na londonski aerodrom Hitrou, iako su britanske vlasti kasnije saopštile da ne mogu da potvrde da se to zaista i desilo.

EASA je saopštila da će ispitati kolika može da bude šteta od udara dronova u vjetrobransko staklo pilotske kabine, motor ili trup aviona.

Dosad su sprovedena obimna istraživanja o posljedicama sudara aviona sa pticama, ali se malo zna o tome šta bi se desilo kad bi dron bio usisan u motor, pa sindikati pilota traže da se sprovedu nova istraživanja.

Bonus video: