Ukrajinska vojska optužila snage u Donjecku za napade na njene položaje

Kijev je u aprilu 2014. godine otpočeo specijalne vojne operacije na jugoistoku Ukrajine pošto je lokalno stanovništvo odbilo da prizna novu ukrajinsku vladu koja je na vlast došla državnim udarom
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2016. 09:17h

Ukrajinska vojska optužila je lokalne snage u oblasti Donjeck na jugoistoku zemlje da su u posljednja 24 sata 13 puta otvorile vatru na njene položaje, prenosi Sputnjik.

Više od polovine napada izvedeno je tokom noći, navodi se u saopštenju pres centra ukrajinskih snaga u Donjecku, objavljenom danas na Facebooku.

Kijev je u aprilu 2014. godine otpočeo specijalne vojne operacije na jugoistoku Ukrajine pošto je lokalno stanovništvo odbilo da prizna novu ukrajinsku vladu koja je na vlast došla državnim udarom.

U februaru prošle godine zaraćene strane u Ukrajini potpisale su mirovni sporazum u glavnom gradu Belorusije Minsku, poslije maratonskih pregovora lidera "Normandijske četvorke" - Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske.

Sporazumom je predviđen potpuni prekid vatre, dogovor o liniji razgraničenja i povlačenje naoružanja iz zone sukoba, kao i razmjena zarobljenika i ustavne reforme kojima bi bio dat poseban status samoproklamovanim teritorijama Donjeckoj i Luganskoj republici.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je u subotu da će se šefovi diplomatije "Normandijske četvorke" sastati u Berlinu 11. maja.

"Normandijska četvorka" formirana je u leto 2014. godine, kada su se lideri Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske sastali na marginama komemorativnog samita povodom obilježavanja godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiju tokom Drugog svjetskog rata.

Bonus video: