Francuska: Predsjednički izbori 23. aprila i 7. maja 2017.

Desničarska opozicija prvi put će organizovati unutarstranačke izbore, 20. i 27. novembra, za svog predsjedničkog kandidata
0 komentar(a)
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 16:34h

Naredni predsjednički izbori u Francuskoj biće održani 23. aprila i 7. maja 2017. godine, a parlamentarni izbori 11. i 18. juna, objavio je danas portparol francuske vlade Stefan Le Fol.

Godinu dana od izbora, u Francuskoj ta tema već dominira političkom scenom, a socijalistički predsjednik Fransoa Oland bilježi pad podrške poslije četiri godine na vlasti.

Desničarska opozicija prvi put će organizovati unutarstranačke izbore, 20. i 27. novembra, za svog predsjedničkog kandidata.

Bivši predsjednik Nikola Sarkozi, koga je Fransoa Oland porazio 2012. godine, još se nije zvanično izjasnio da li će učestvovati u izbornoj trci, ali kako navodi agencija Frans pres, ima malo sumnje da on želi da se vrati na vlast.

Sarkozi, koji je oslabljen unutar svoje partije, imaće jaku konkurenciju među 11 kandidata koji su se već izjasnili da će učestvovati u trci za nominaciju za predsjedničkog kandidata stranke.

Među njima je i bivši ministar spoljnih poslova Alen Žipe, koji je prema anketama veliki favorit.

Ljevica ulazi u izbore vrlo oslabljena, podijeljena između dijela koji podržava vladu i krila koje kritikuje vladu.

Time se dovodi u pitanje organizacija stranačkih izbora za predsjedničkog kandidata, i očekuje da će ih biti više, navodi agencija Frans pres.

Fransoa Oland je rekao da je uslov za njegovu kandidaturu za drugi mandat poboljšanje pokazatelja za nezaposlenost, mada daje sve više signala da želi ponovo da se kandiduje, navodi Frans pres.

Prema danas objavljenoj anketi, on uživa povjerenje svega 13 odsto ispitanika, i sve ankete pokazuju da će izgubiti već u prvom krugu.

Na ekstremnoj desnici, predsjednica Nacionalnog fronta Marin Le Pen već je ušla u kampanju. Prema anketama, ona bi vodila u prvom krugu glasanja sa oko 28 odsto onih koji su se izjasnili za nju, ali ankete sistematski pokazuju da bi bila poražena u drugom krugu.

Bonus video: