Musliman čiji je otac vozač autobusa ili sin jevrejskog milijardera

Kan podržava LGBT prava uključujući gej brakove, a trenutno ima 20 poena više od glavnog rivala Zeka Goldsmita, sina jevrejskog milijardera
53 pregleda 3 komentar(a)
Sadik Kan, Foto: Reuters
Sadik Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 12:01h

London će po svemu sudeći postati prvi veliki zapadni grad koji će izabrati gradonačelnika islamske vjeroispovjesti i to nakon gorke i bizarne kampanje koju su poredili čak i sa haotičnom trkom za predsjednika u SAD.

Ankete pokazuju da Sadik Kan vodi uoči izbora u četvrtak i da će vjerovatno on biti taj koji će naslijediti Borisa Džonsona.

Kan podržava LGBT prava uključujući gej brakove, a trenutno ima 20 poena više od glavnog rivala Zeka Goldsmita, sina jevrejskog milijardera.

Sa druge strane, Kan je sin vozača autobusa iz Pakistana i odrastao je sa sedmoro braće i sestara u iznajmljenom stanu, a sada će preuzeti strateško planiranje u gradu gdje cijene stanova i vrijednost nekretnina toliko raste da polako uništava i one radnike iz srednje klase.

Kan je iz Laburističke partije i nalazi se među 8.2 miliona stanovnika Londona koji nisu "bijeli Britanci". Popis iz 2011. je pokazao da je svaki osmi stanovnik Londona Musliman, a da je 35% stanovnika britanske prijestonice rođeno u inostranstvu.

Goldsmit je poznat kao borac za zaštitu životne sredine, bio je urednik magazina "Ekolog" (čiji je vlasnik njegov stric), a onda je ušao u Parlament gdje je obećao da će se boriti za smanjenje emisije štetnih gasova i obećao da će London postati prvi grad na svijetu potpuno "slobodan od smeća".

Nije poznat kao neko ko praktikuje judaizam i sestrići su mu muslimanske vjeroisposvjesti jer mu je sestra bila udata za Imrana Kana, bivšeg pakistanskog igrača kriketa, a sada političara.

Međutim, u kampanji Goldsmit je potencirao identitetska pitanja uz podršku premijera Dejvida Kamerona i govorio je o Kanovoj karijeri dok je bio advokat ljudskih prava i tada je imao javne nastupe sa nekim od radikalnijih islamskih govornika.

Goldsmit je optužio Kana da je dao platformu i zaklon ekstremistima. Kan je priznao da je prije političke karijere imao običaj da priča na skupovima sa ljudima sa čijim se stavovima ne slaže, ali je kazao da će on biti "britanski Musliman koji će se boriti protiv ekstremista" i optužio Goldsmita da vodi pokvarenu kampanju.

Kanu odmažu i kolege iz partije koji su imali komentare koji se mogu smatrati antisemitističkim, ali koje je on osudio.

To je skrenulo kampanju sa glavnih tema kao što je problem stanovanja, jer je London posle Hong Konga grad u kom je za stanovnike najteže priuštiti sopstveni stan. Cijene nekretnina su porasle 40 odsto od početka 2013. godine, a prosječna cijena doma u Londonu je skoro nevjerovatnih 735 hiljada dolara.

Bonus video: