Kralj raspustio parlament, novi izbori u Španiji

ralj je danas potpisao dekret o raspuštanju parlamenta, pošto je 2. maja istekao zakonski rok za formiranje vlade. To je prvi put da u Španiji moraju da budu ponovljeni izbori
50 pregleda 1 komentar(a)
Kralj Felipe VI, Foto: Reuters
Kralj Felipe VI, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 10:04h

Španski kralj Felipe Šesti raspustio je danas parlament i raspisao izbore za 26. jun, pošto nije postignut dogovor o formiranju vlade posle decembarskih izbora na kojima nijedna partija nije osvojila većinu.

Kralj je danas potpisao dekret o raspuštanju parlamenta, pošto je 2. maja istekao zakonski rok za formiranje vlade. To je prvi put da u Španiji moraju da budu ponovljeni izbori.

Na parlamentarnim izborima u decembru, konzervativna Narodna stranka, koja je bila na vlasti četiri godine, osvojila je najviše glasova, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika, ali nedovoljno da sama formira vladu. Na drugom mjestu bila je Socijalistička partija, a zatim Podemos i Građani. Nijedna od te tri partije nije željela da formira vladu s Narodnom strankom.

Španski kralj Felipe Šesti je prošle sedmice razgovarao s liderima političkih partija u posljednjem pokušaju da riješi četvoromjesečnu političku krizu i nađe kandidata koji može da formira vladu i time se izbjegnu novi parlamentarni izbori.

Kralj je, međutim, posle razgovora konstatovao da nijedan kandidat za mandatara nije dobio dovoljnu podršku za sastav nove vlade.

Bonus video: