Švajcarska prati aktivnosti 400 potencijalnih džihadista

U izvještaju je prikazana i fotografija, na kojoj se pored švajcarskog pasoša nalazi eksplozivni pojas, a koju je na internet "okačio" jedan osumnjičeni švajcarski džihadista koji je prethodno boravio na Bliskom istoku
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2016. 14:42h

Švajcarske vlasti prate aktivnosti oko 400 potencijalnih džihadista na socijalnim mrežama, koji bi mogli predstavljati bezbjednosnu prijetnju, saopštila je danas švajcarska obavještajna agencija NDB.

"Švajcarska nije primarni cilj islamističkih napada, jer nije dio kampanje koja se vodi protiv grupacija kao što su Islamska država, ali je uprkos tome nivo bezbjednosti povišen", navodi se u godišnjem izvještaju NDB-a, prenosi agencija Rojters.

U izvještaju je prikazana i fotografija, na kojoj se pored švajcarskog pasoša nalazi eksplozivni pojas, a koju je na internet "okačio" jedan osumnjičeni švajcarski džihadista koji je prethodno boravio na Bliskom istoku.

On je postavio i video snimak Islamske drzave, na kom je švajcarska zastava među 60 država koje su označene kao ciljevi islamista.

"U Švajcarskoj prije treba očekivati napade usamljenih vukova ili malih grupa koji će biti izvedeni sa jednostavnijim sredstvima, malim pripremama i minimalnim logističkim naporima", navodi se u izveštaju obaveštajne agencije.

Bonus video: