Turska: Jedan mrtav, 23 povrijeđena u napadu na vojsku

Meta napada koji se dogodio sinoć bio je štab žandarmerije u mestu Didžle, u provinciji Dijarbakir, na jugoistoku Turske, navedeno je u saopštenju vojske, koja je napad pripisala napad Radničkoj partiji Kurdistana (PKK)
0 komentar(a)
turska policija, Foto: Reuters
turska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2016. 10:34h

Jedan vojnik je ubijen a 23 osobe su povrijeđene u napadu automobilom bombom na bezbjednosne snage u Dijarbakiru, u većinski kurdskom djelu Turske, saopštila je danas turska vojska.

Meta napada koji se dogodio sinoć bio je štab žandarmerije u mestu Didžle, u provinciji Dijarbakir, na jugoistoku Turske, navedeno je u saopštenju vojske, koja je napad pripisala napad Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

Na jugoistoku Turske sinoć je bilo niz napada. Dva policajca ubijena su u eksploziji automobila bombe ispred stanice policije u Gaziantepu, blizu sirijske granice, a tri vojnika su poginula u zasjedi kurdskih pobunjenika u susjednoj provinciji Mardin.

Turski mediji nazvali su jučerašnji dan "crnom nedjeljom".

U Didžleu ubijen je jedan vojnik, a 23 osobe je povrijedjeno, među njima su bili civili, policajaci i vojnici. Tri vojnika su teško ranjena, rekao je ljekarski izvor za agenciju Frans pres.

Malo kasnije izbilo je oružani sukob kada je policija pokušala da zaustavi sumnjivo vozilo, čiji je vozač uspio da pobjegne. Jedan sudija i troje policajaca je povrijeđeno, javila je agencija Dogan.

Na većinski kurdskom jugoistoku Turske skoro svakodnevno izbijaju sukobi između bezbjednosnih snaga i pobunjenika od kada su obnovljena neprijateljstva prošlog ljeta. Tada su obustavljeni mirovni pregovori između Ankare i PKK, čiji je cilj bio zaustavljanje pobune u kojoj je od 1984. poginulo više od 40.000 ljudi.

Bonus video: