"SVE IZVODIMO U SKLADU SA MEĐUNARODNIM PROPISMA"

Rusija poručila SAD: Ne letite blizu naših granica, ili neka vaši avioni uključe radio-uređaj

"Već smo navikli na tvrdnje predstavnika Pentagona u vezi sa navodnim neprofesionalnim manevrima naših lovaca kada presrijeću američke izviđačke avione na ruskim granicama", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov
63 pregleda 0 komentar(a)
RC-135, Foto: Shutterstock
RC-135, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2016. 11:10h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je u petak poslalo svoj lovački avion da presretne američki avion koji se približavao ruskoj granici iznad Baltičkog mora zato što je američka letjelica isključila svoj radio-uređaj, koji mora biti uključen da bi avion mogao da bude identifikovan.

"Američke vazduhoplovne snage imaju dva rješenja: ili da ne lete u blizini naših granica, ili da uključe radio-uređaj radi identifikacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Rojters.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov istakao je danas da se svi letovi ruskih aviona izvode u skladu sa međunarodnim propisima o korišćenju vazdušnog prostora, navodi Tas s.

"Već smo navikli na tvrdnje predstavnika Pentagona u vezi sa navodnim neprofesionalnim manevrima naših lovaca kada presrijeću američke izviđačke avione na ruskim granicama", rekao je Konašenkov.

Pentagon je juče saopštio da je avion RC-135 američkih vazduhoplovnih snaga letio uobičajenom trasom u međunarodnim vazdušnom prostoru kada ga je ruski lovac Su-27 presreo na "nebezbjedan i neprofesionalan" način, podsjeća britanska agencija.

CNN je izvijestio da je ruski avion prišao na oko 30 metara razdaljine od američkog aviona.

"(Američki) izviđački avion RC-135U pokušava da se prikrade ruskoj granici pri čemu mu je svaki put isključen radio-uređaj. Zato (ruske) snage vazdušne odbrane na dužnosti moraju da upute lovca da vizuelno identifikuje tip letjelice i broj na njenom repu", objasnio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.