"Izbjeglice mogu da ostanu, nacisti moraju da odu"

Više stotina ljevičarskih demonstranata pokušalo je da onemogući desničarima da uđu na konferenciju partije AfD u Štutgartu
0 komentar(a)
Njemačka, ljevičari, Foto: Reuters
Njemačka, ljevičari, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2016. 10:53h

Njemačka policija je privela danas 400 ljevičara koji su protestovali zbog nacionalne konvencije partije krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD) u Štutgartu.

Više stotina ljevičarskih demonstranata pokušalo je danas da onemogući desničarima da uđu na konferenciju partije AfD u Štutgartu.

Agencija DPA je prenijela da su demonstranti uzvikivali "izbjeglice mogu da ostanu, nacisti moraju da odu", dok je oko 2.000 članova partije AfD dolazilo u centar povodom konvencije.

Učesnici protesta su privremeno blokirali obližnji autoput i zapalili gume na dugom putu koji je vodio do centra u kojem će biti održan sastanak partije Alternativa za Njemačku.

Oko 1.000 policajaca raspoređeno pred zgradom u kojoj se održava konferencija kako bi spriječili nasilje i sukobe između članova desničarske partije i demonstranata.

Očekuje se da će se tokom sastanka desničarska partija AfD predstaviti kao otvoreno antiislamska, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

AfD želi da zabrani burke i minarete u Nejmačkoj.

Konferencija desničarske partije počela je jutros uprkos protestu.

Desničarska AfD osvojila je sedam poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu na izborima 2014. godine, kada je stekla popularnost zahvaljujući oštrim izjavama protiv dolaska migranata u Njemačku.

Bonus video: