NEREDI TOKOM PROTESTA RADNIKA

Francuska: Privedeno 214 osoba, povrijeđeno 78 policajaca

Oko 170.000 radnika i studenata okupilo se u četvrtak uveče u nekoliko francuskih gradova protestujući zbog najavljenih reformi zakona o radu
2 komentar(a)
Pariz protest, Foto: Reuters
Pariz protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2016. 14:34h

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je da je u neredima tokom protesta radnika i studenata u Parizu povrijeđeno 78 policajaca, dok su 214 osobe privedene.

"Ukupno 214 osobe su privedene, odnosno 961 od početka okupljanja protiv zakona o radu, započetog prije dva mjeseca", rekao je Kaznev.

Prema njegovim riječima, najmanje 78 policajaca je povrijedjeno, od kojih su neki u teškom stanju. Među povrijeđenima ima i demonstranata.

"Takvo nasilje je neprihvatljivo. Svaki počinilac nereda biće izveden pred lice pravde", dodao je francuski ministar.

Oko 170.000 radnika i studenata okupilo se u četvrtak uveče u nekoliko francuskih gradova protestujući zbog najavljenih reformi zakona o radu.

Demonstranti u Parizu bacali su flaše i kamenice na policajce i palili gume.

Pokret "Budni cijelu noć" formiran je 31. marta, kada su se na ulicama Pariza okupili uglavnom mladi, tražeći da francuska vlada odustane od reforme zakona o radu kojom se predviđa promjena 35-časovne radne nedjelje i ukidanje povlastica za radnike čime će se pogoršati njihov položaj.

Organizatori protesta planiraju nov skup za 1. maj, kao i za 3. maj kada će se o zakonu raspravljati u parlamentu. 

Preporučujemo za Vas