Njemačka je najuticajnija država u Evropi, a gdje je Crna Gora?

Lista najuticajnijih država Evrope nastala je poređenjem uticaja lidera država i ambasadora u Evropskoj uniji, stabilnost vlada, jasne strategije države i "sirove snage država"
78 pregleda 5 komentar(a)
Njemačka, Foto: Shutterstock
Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2016. 07:55h

Njemačka je prva na listi najuticajnijih evropskih država, rezultati su istraživanja "Power Matrixa", objavio je hrvatski Dnevnik.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Srbija je na 19. mjestu, dok Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzimaju pozicije od 30. do 33. mjesta.

Lista najuticajnijih država Evrope nastala je poređenjem uticaja lidera država i ambasadora u Evropskoj uniji, stabilnost vlada, jasne strategije države i "sirove snage država". Na listi nema Bosne i Hercegovine iako se osim članica Evropske unije na njoj nalaze i države kandidati.

Jedan od ključnih faktora za izbor najuticajnije države u Evropi je rastući uticaj lidera zemalja sa liste, kao i uloga ambasadora koji pripremaju susrete i vode politiku diplomatije, navodi portal Politico.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je dobre ocjene uz obrazloženje da je "osoba sa kojim EU može da rješava probleme". Srbija je na listi rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumuniju.

U istraživanje i analizu, osim dosadašnjih političkih događaja, uključeni su i očekivani događaji u narednim mjesecima.

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj Hrvatska.

Velika Britanija je, po uticaju, druga država Evrope, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njen premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Među liderima evropskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel našla se na prvom mjestu - bez konkurencije, piše Dnevnik.hr.

Bonus video: