Renci: Planovi Austrije - grubo kršenje evropskih zakona

Austrija je ovog mjeseca najavila da će uvesti oštrije kontrole na graničnim prelazima najkasnije od 1. juna. Italija smatra da ovaj plan krši pravila EU o slobodi kretanja ljudi
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2016. 14:49h

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da ideja Austrije o zatvaranju ogradom prelaza Brener predstavlja "grubo kršenje evropskih zakona".

Renci je istakao da su ti planovi "protiv istorije, logike i budućnosti", prenijela je agencija Ansa.

Italijanski premijer je naveo da brojka migranata koji su preko Mediterana ove godine došli do Italije nije veća u odnosu na 2015. i 2014. godinu, ističući da je ovakvo dizanje uzbune oko imigranta pretjerano, naveo je Rojters.

Renci je reagovao nakon što je list "Tiroler tagescajtung" prenio izjavu šefa policije austrijske pokrajine Tirol da bi Austrija mogla da izgradi 400 metara dugačku pograničnu ogradu na prelazu Brener s Italijom.

Da li će ograda biti izgrađena zavisiće od spremnosti Italije na saradnju, rekao je Helmut Tomac na konferenciji za novinare, navodi list.

Portparol policije u Tirolu je naveo da zasad ne može da potvrdi ovaj izvještaj, prenio je Rojters.

Prije tri dana austrijska policija je upotrebila biber sprej da bi rastjerala demonstrante iz Italije koji su protestovali zbog planova o pooštravanju graničnih kontrola zbog izbjeglica na prelazu Brener ka Italiji.

Do nereda je došlo kada je nekoliko stotina demonstranata, među kojima je bilo i nekih političara ljevičara, pokušalo da sruši policijske barikade na granici gdje je Austrija najavila da će pooštriti kontrole kao odgovor na priliv migranata.

Austrija je ovog mjeseca najavila da će uvesti oštrije kontrole na graničnim prelazima najkasnije od 1. juna. Italija smatra da ovaj plan krši pravila EU o slobodi kretanja ljudi.

Bonus video: