Težak dan za putnike u Njemačkoj: Lufthansa zbog štrajka radnika otkazala 900 letova

Samo 40 odsto od oko 1.500 planiranih odlaznih i dolaznih letova na njemačkim aerodromima, uključujući frankfurtske i minhenske aerodrome, odvijaće se prema planu, navela je Lufthansa u saopštenju
0 komentar(a)
Štrajk, avio radnici, Njemačka, Foto: Reuters
Štrajk, avio radnici, Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2016. 07:56h

Avio putnike u Njemačkoj danas očekuje težak dan, budući da je Lufthansa zbog štrajka radnika na aerodromima otkazala gotovo 900 letova, uključujući letove na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Samo 40 odsto od oko 1.500 planiranih odlaznih i dolaznih letova na njemačkim aerodromima, uključujući frankfurtske i minhenske aerodrome, odvijaće se prema planu, navela je Lufthansa u saopštenju.

Štrajk obuhvata zemaljsko osoblje, radnike na bezbjednosnoj kontroli, vatrogasce i službenike na predaji prtljaga što će vjerovatno ugroziti rad na njemačkim aerodromima, a aerodromska služba Fraport je upozorila da bi mogao proći dan ili dva dok se situacija ne normalizuje.

Osoblje na minhenskom aerodromu stupilo je danas u cjelodnevni štrajk dok će se štrajk na frankfurstkom aerodromu, najvećem u Njemačkoj, prema planu završiti u 13 časova, prenio je Rojters.

Minhenski aerodrom je saopštio da je 700 od planiranih 1.100 polijetanja otkazano.

Sindikat Ver.di obuhvata širok spektar radnika u javnom sektoru širom Njemačke ili ukupno 2,41 miliona ljudi. Slične štrajkove ove nedjelje su imali čistači ulica, škole i bazeni.

Riječ je o takozvanim "štrajkovima upozorenja" a glavni zahtjev radnika je povećanje plata. Sindikat traži povećanje od šest odsto, a sredinom aprila je odbio ponuđeno povećanje od tro odsto u narednih dvije godine.

Bonus video: