G7 i EBRD se obavezali: Daju 87,5 miliona eura za Černobilj

Projekat koji je napravila američka grupa Holtek (Holtec), predviđa da se njim zamijeni sadašnje skladište potrošenog nuklearnog goriva, kome licenca uskoro ističe. Izgradnja novog skaldišta trebalo bi da bude završena ove godine da bi objekat mogao da se koristi od 2017, na period od najmanje 100 godina, naveo je EBRD
80 pregleda 0 komentar(a)
Černobilj, Foto: Beta-AP
Černobilj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.04.2016. 19:55h

Grupa razvijenih privreda G7 i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obavezali su se danas da daju dodatnih 87,5 miliona eura za finansiranje izgradnje novog skladišta za odlaganje potrošenog nuklearnog goriva iz centrale u Černobilju, havarisane prije 30 godina.

Šigeki Sumi, ambasador Japana, zemlje koja je aktuelni predsjedavajući G7, rekao je danas da će ta grupa dati još gotovo 45 miliona eura, a drugi donatori planiraju da daju još 2,5 miliona eura za taj projekat.

EBRD koja upravlja fondom za obezbjeđenje Černobilja će sa svoje strane dati 40 miliona eura za taj projekat, koji će koštati ukupo 400 milona eura. Do sada je nedostajalo oko 100 miliona eura.

"Upravo uspijevamo da prevaziđemo taj manjak", rekao je predsjednik EBRD-a Suma Čakrabati.

Sredstva će služiti da se izgradi novo skladište potrošenog goriva iz tri reaktora u Černobilju koji nijesu bili direktno pogođeni eksplozijom četvrtog reaktora 1986. i koji su nastavili da rade poslije katastrofe.

Projekat koji je napravila američka grupa Holtek (Holtec), predviđa da se njim zamijeni sadašnje skladište potrošenog nuklearnog goriva, kome licenca uskoro ističe. Izgradnja novog skaldišta trebalo bi da bude završena ove godine da bi objekat mogao da se koristi od 2017, na period od najmanje 100 godina, naveo je EBRD.

Oko 200 tona visoko radioaktivne magme nalazi se unutar reaktora broj četiri u Černobilju koji je razoren požarom i eksplozijom 26. aprila 1986. godine.

Betonski pokrivač, nazvan "sarkofag", napravljen na brzinu za šest mjeseci preko izgorjelog reaktora, prijetio je da se raspadne i da radioaktivni materijal izađe, te se međunarodna zajednica, uključujući i G7, obavezala da finansira izgradnju novog, pouzdanijeg pokrivača.

Ogroman luk težak više od 25 tona i visok 10 metara, već je sastavljen na mjestu gdje je oštećen reaktor i treba da bude stavljen preko starog "sarkofaga" u novembru, da bi sve bilo spremno 2017. godine.

Bonus video: