SAD poslale u Rumuniju dva aviona "F-22 Raptor": "Odvratiti Rusiju os intervencije u Ukrajini"

Američki ambasador Hans Klem rekao je da SAD i Rumunija žele da poboljšaju "odbranu Evrope, odbranu Sjeverno-atlantske alijanse, da poboljšju bezbjednost juga istočne Evrope... zbog agresije Rusije koja je donijela toliko nestabilnosti u ovaj dio svijeta u posljednje dvije do tri godine"
6 komentar(a)
Avioni, F-22 Raptor, Foto: Reuters
Avioni, F-22 Raptor, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2016. 16:47h

Američke vazduhoplovne snage poslale su danas u Rumuniju dva aviona "F-22 Raptor" za borbu protv prijetnji iz vazduha i s mogućnošću za gađanje meta na zemlji.

Američki avioni su poslati u vazdušnu bazu "Mihail Kogalničeanu" blizu crnomorskog grada Konstance, "kao iskazivanje snage da se odvrati ruska intervencija u Ukrajini", navodi agencija Asošiejted pres.

Američki ambasador Hans Klem rekao je da SAD i Rumunija žele da poboljšaju "odbranu Evrope, odbranu Sjeverno-atlantske alijanse, da poboljšju bezbjednost juga istočne Evrope... zbog agresije Rusije koja je donijela toliko nestabilnosti u ovaj dio svijeta u posljednje dvije do tri godine".

Avioni su stigli iz Velike Britanije, a kasnije danas ponovo će poletjeti iz Rumunije.

U saopštenju se navodi da ti avioni imaju napredne senzore koji omogućavaju pilotu da prati, identifikuje i puca na prijetnje iz vazduha, a mogu i da gađaju mete na zemlji.

Bonus video: