Borba protiv Islamske države: Turska deportovala 3.300 stranaca

Turska državna novinska agencija Anadolihja prenosi, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da je od januara gotovo 900 navodnih pripadnika Islamske države ubijeno u turskim artiljerijskim i vazdušnim napadima na tu grupu u Siriji
0 komentar(a)
Turska, Foto: Twitter
Turska, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.04.2016. 16:32h

Turska je deportovala više od 3.300 stranaca zbog sumnje da su povezani sa džihadistima, posebno s Islamskom državom, i zabranila ulaz u zemlju za 41.000 stranaca u okviru borbe protiv te terorističke organizacije.

Portparol predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin izjavio je danas novinarima da su turski timovi za profilisanje intervjuisali 9.500 ljudi po njihovom dolasku u Tursku i da je poslije toga za oko 2.000 njih zabranjen ulaz u Tursku.

U policijskim operacijama uhapšeno je oko 2.770 osumnjičenih, od kojih su gotovo polovina stranci, a protiv 954 je pokrenut krivični postupak, rekao je Kalin.

Turske vlasti nijesu željele da objave više detalja o osumnjičenima, njihovoj nacionalnosti, kao ni o zemljama u koje su deportovani.

Turska državna novinska agencija Anadolihja prenosi, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da je od januara gotovo 900 navodnih pripadnika Islamske države ubijeno u turskim artiljerijskim i vazdušnim napadima na tu grupu u Siriji.

Turska je preuzela veću ulogu u borbi protiv Islamske države otvaranjem vazduhoplovne baze na jugu Turske za koaliciju predvođenu SAD i jačanjem kontrole granica.

U Turskoj su od jula izvedena četiri smrtonosna bombaška napada za koje se odgovornost pripisuje Islamskoj državi.

Bonus video: