Portugal obilježava 42. godišnjicu Revolucije karanfila

Na Fejsbuk stranici Udruženje 25. aprila koje su formirali učesnici u vojnom državnom udaru 1974. piše da Portugal sada ima vladu koju podržava savez političkih snaga koji zastupa ideale revolucije
112 pregleda 0 komentar(a)
Portugal zastava, Foto: Pixabay.com
Portugal zastava, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 25.04.2016. 15:24h

Portugal danas obilježava 42. godišnjicu Revolucije karanfila kojom je srušen višedecenijski profašistički režim, a ceremoniji tim povodom ove godine prisustvuju i "aprilski kapetani" koji su četiri godine bojkotovali zvaničnu proslavu iz protesta zbog politike štednje bivše desničarske vlade.

Na Fejsbuk stranici Udruženje 25. aprila koje su formirali učesnici u vojnom državnom udaru 1974. piše da Portugal sada ima vladu koju podržava savez političkih snaga koji zastupa ideale revolucije.

Obraćajući se na ceremoniji u parlamentu, portugalski predsjednik Marcelu Rebelu di Soza, odao je počast kapetanima prisutnim u parlamentu.

"Njihov politički gest je dozvolio da se uspostavi demokratija", rekao je Di Soza.

Portugalski predsjednik je rekao da je uprkos ostvarenjima revolucije zaposlenost i dalje nedovoljna, i da su porasle socijalne nejednakosti i siromaštvo, i pozvao političke stranke da se slože i da garantuju stabilnost.

Puč koji je započeo 25. aprila 1974. godine pod vođstvom armije doveo je do promjene autoritarne diktature u liberalnu demokratiju. Svrgnut je diktator Marselo Kaetano, koji je na tom mjestu zamjenio Antonija Salazara koji je vladao skoro 40 godina. Narod koji je izašao na ulice je kao simbol želje za mirnim promjenama poklanjao vojnicima i policajcima karanfile, tako da su oni postali simbol ovih događanja.

Ovaj dan se u Portugalu slavi kao nacionalni praznik.

Portparol kapetana, pukovnik Vasko Lorenco, rekao je da su razlozi zbog kojih su bojkotovali prošle proslave prestali da postoje i da se nada da će predsjednik i vlada nastaviti putem vrijednosti od 25. aprila.

Sadašnja socijalistička vlada Antonija Košte odustala je od politike štednje koju je od 2011. vodila konzervativna vlada Pedra Koelja.

Bonus video: