Mediji: Ruske snage u Siriji pucale na izraelske avione

Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše ove izvještaje
2 komentar(a)
Vojni avion, Foto: Twitter
Vojni avion, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.04.2016. 10:44h

Ruske snage u Siriji otvorile su vatru najmanje dva puta na izraelske avione, što je navelo izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da zatraži bolju operativnu saradnju sa Moskvom, javlja danas najtiražniji izraelski list Jediot ahronot.

U članku se ne pominju ni izvori, ni datumi, a ni lokacije tih incidenata, prenose svjetske agencije i podsjećaju da je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji u septembru na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Izraelski TV Kanal 10 je odvojeno javio da je ruski avion prišao izraelskom ratnom avionu iznad Mediterana prošle nedjelje ali da nije bilo kontakta među njima.

Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše ove izvještaje.

Ni Netanjahuov kabinet, a ni ruska ambasada u Izraelu nijesu odmah reagovali na molbu da odgovore, prenose izraelski mediji.

Izrael je više puta bombardovao konvoje oružja iz Sirije, za koje vjeruje da je bilo namjenjeno libanskom Hezbolahu, o čemu su prvo izvještavali strani mediji, a Netanjahu nedavno sam potvrdio.

Zato je njegova zemlja htela da uspostavi operativnu saradnju sa Moskvom kako bi se izbjegla slučajna razmena vatre sa ruskim snagama.

Jediot ahronot navodi da je otvaranje vatre na izraelske avione prvi pomenuo izraelski predsjednik Ruven Rivlin koji je posetio Moskvu 15. marta. Putin je tada rekao da prvi put čuje za te incidente.

List navodi i da se drugi incident desio prije nekoliko dana, odnosno da je ruski avion htio da presretne izraelski iz nepoznatog razloga i da je posle izraelska letelica nastavila svojim putem.

Bonus video: