Brisel: Bombaš na aerodromu radio pet godina

Evropski parlament u Briselu je prošle nedjelje potvrdio da je islamski bombaš tamo prije nekoliko godina radio kao čistač
3 komentar(a)
Brisel, aerodrom, Foto: Reuters
Brisel, aerodrom, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2016. 15:11h

Islamski terorista Nažim Lašraui koji se 22. marta raznio eksplozivom i ubio 15 i ranio na stotine ljudi na briselskom aerodromu je do 2012. tamo radio pet godina u sastavu spoljnog iznajmljenog pomoćnog osoblja, javila je belgijska flamanska televizijska mreža VTM. Evropski parlament u Briselu je prošle nedjelje potvrdio da je islamski bombaš tamo prije nekoliko godina radio kao čistač. Teleizija VTM nije podrodbnije iznijela šta je Lašraui tačno radio na aerodromu, ali je navela da svi u aerodromskom osoblju imaju propusnice i da se mogu kretati svim djelovima aerodroma. Vlasti zasad niejsu potvrdie ovu informaciju, ali je VTM mreža navela da je policija na aerodromu prije atentata otkrila i zabranila korišćenje jedne tajne prostorije "gdje su ekstremisti među osobljem obavljali molitve". Sindikat aerodromske policije je prije ponovnog djelimičnog otvaranja bombama razorenog briselskog aerodroma zahtijevao drastično poboljšanje uslova bezbjednosti i saopštio da je ranije upozoravao nadležne vlasti da policija ima pouzdana saznanja da na aerodromu radi pedesetak pristalica Islamske države, kao da je i petnaestak njih otišlo u džihad u Siriju. Belgijska državna služba za procjenu terorističkih opasnosti je istovremeno saopštila da ima informacije da su ekstremisti Islamske države ponovo poslali teroriste s ciljem da izvedu atentate u Belgiji i drugdje u Evropi. Direktor agencije OCAD Pol van Tighelt je izjavio da to vladino tijelo upravo temeljito proučava ove terorističke prijetnje, mada je naglasio da je policija uspjela da u mnogome razbije uporišta islamskih terorista u Belgiji.

U belgijskoj javnosti je istovremeno priličnu pažnju privukla izjava ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona koji je saopštio da je s užasom ustanovljeno da su poslije napada islamskih terorista na aerodrom i metro u Briselu, u kojima je ubijeno 35 i ranjeno preko tristo ljudi, muslimanski stanovnici u nekim četvrtima belgijskih gradova "igrali od radosti". "Svi znaju da se to dogodilo i treba li da čekamo zvanične policijske izvještaje da te činjenice objelodanimo?" rekao je ministar Jambon u raspravi u belgijskom parlamentu. On je na izvjesne primjedbe zbog te izjave odlučno odbacio tvrdnje da time unosi napetost u zajednicu belgijskih muslimana, kojih u cijeloj zemlji od 11 miliona stanovnika ima 600 hiljada. Ministar Jambon je flamanskom dnevniku Standard rekao da je činjenica da je "ne mali dio muslimanske zajednice igrao od radosti kad je došlo do atentata", a oštro je žigosao postupke žitelja mahom muslimanskim življem nastanjene briselske četvrti Molenbek, koji su, kako je naglasio Jambon, napadali policajce koji su u martu tamo pretresali kuće i tragali za osumnjičenim islamskim teroristima koji su u novembru prošle godine u Parizu u atentatima ubili 130 ljudi.

Bonus video: