Kameron: Kraljica je temelj snage naše nacije i Komonvelta

Glavna proslava 90. rođendana kraljice Elizabete danas se organizuje širom Velike Britanije
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2016. 10:13h

Kraljica je temelj snage naše nacije i Komonvelta, izjavio je danas britanski premijer David Kameron u čast obilježavanja kraljičinog 90. rođendana.

Glavna proslava 90. rođendana kraljice Elizabete danas se organizuje širom Velike Britanije.

U kraljevskoj počasnoj paljbi biće ispaljeni hici iz 21. puške. U Londonu kraljevska konjica će paradirati gradom do centralnog odredišta Hajd parka, a kod Temze će biti ispaljena 62 artiljerijska plotuna.

Za ovu priliku, princ od Velsa je snimio posebnu radijsku emisiju u kojoj čita odlomak iz dijela "Henri VIII" Vilijama Šekspira.

Objavljena je i fotografija čuvenog fotografa Eni Lebovic, na kojoj je kraljica pozirala sa pet praunučadi i dva najmlađa unuka.

U večernjim satima kraljica će biti u pratnji princa Filipa, Princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvala, kako bi zajedno prisustvovali činu paljenja 900 raznih svjetlosnih uređaja u Velikoj Britaniji i svjietu u čast njenog rođendana.

Članovi kadetskih snaga vojske će upaliti svijetla na najvišim vrhovima Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Neki od svjetlosnih uređaja su specijalno dizajnirani i rade na gas, a ima i tradicionalnih lampiona i baklji postavljenih na visokim stubovima.

Rođendansku tortu je pravila britanska šampionka u poslastičarstvu Nada Husein. Torta je napravljena od narandžastih kora, a filovana je kremom od putera i marmeladom.

Brotanska Pošta je objavila 10 specijalnih poštanskih marki povodom kraljičinog rođendana, među kojima je i jedna fotografija na kojoj je snimljen portret četiri generacije britanske kraljevske porodice. Na njoj su kraljica Elizabeta, princ Čarls, princ Vilijem i najmlađi potomak kraljevske porodice, mali Džordž, prenosi BBC.

Galerija

Bonus video: