Kameron optužio kandidata za veze sa pristalicom IS

Premijer je rekao da je "zabrinut" zbog Kana i optužio ga da se više puta pojavljivao sa Ganijem, koji, kako je rekao "podržava IS"
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2016. 16:11h

Britanski premijer Dejvid Kameron optužio je danas glavnog kandidata za gradonačelnika Londona opozicione Laburističke stranke za veze sa navodnim pristalicama Islamske države (IS), što je izazvalo žestoke reakcije laburista.

Kameron je tokom sjednice posvećene pitanjima premijeru u Donjem domu parlamenta rekao da se Sadik Kan, musliman, bivši ministar u vladi i advokat za ljudska prava, koji predvodi u anketama javnog mnjenja pred izbore za gradonačelnika petog maja, devet puta pojavio pored imama Sulejmana Ganija.

"Ako ćemo da osudimo ne samo nasilni ekstremizam već i ekstremizam koji nastoji da opravda nasilje na bilo koji način, veoma je važno da ne podržavamo ove ljude i da se ne pojavljujemo sa njima," izjavio je Kameron, prenosi AFP.

Premijer je rekao da je "zabrinut" zbog Kana i optužio ga da se više puta pojavljivao sa Ganijem, koji, kako je rekao "podržava IS," nakon čega ga je prekinulo glasno negodovanje laburističkih poslanika od kojih su mu neki dovikivali da je "rasista."

Lider Laburista Džeremi Korbin izjavio je da su Kameronovi komentari "sramni" dok je jedan izvor iz redova Laburističke stranke rekao da "degradiraju funkciju premijera."

Kan, sin vozača autobusa koji se u Britaniju doselio iz Pakistana, optužio je Kameronove Konzervativce da vode "ružnu, ciljanu kampanju koja je usmjerena na to da podijeli zajednice u Londonu".

On je ove nedjelje rekao BBC-u da je zbog svog posla kao advokat za ljudska prava bio u kontaktu sa nekim ekstremistima.

"Žao mi je što sam ostavio utisak da dijelim njhove stavove. Bio sam sasvim jasan da smatram njihove stavove groznim," rekao je on.

Prema anketi javnog mnjenja urađenoj za londonski dnevnik London ivning standard, Kan vodi u trci za gradonačelnika sa 35 odsto glasova naspram 27 odsto, koliko ima kandidat Kameronovih Konzervativaca Zak Goldsmit.

Bonus video: