Belgija odbacila njemački apel da zatvori dvije nuklearke

Na oba reaktora su u prošlosti bili vidljivi znaci degradacije metala, što je izazvalo bojazan za bezbjednost
52 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearna elektrana, Foto: Shutterstock
Nuklearna elektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2016. 14:09h

Belgija je danas odbacila zahtjev susjedne Njemačke da zatvori dvije stare nuklearne elektrane u blizini zajedničke granice, navodeći da one ispunjavaju najstrože bezbjednosne standarde.

Njemačka ministarka ekologije Barbara Hendriks jutros je zatražila od Brisela da se reaktori Tijanž 2 (Tihange) i Dul 3 (Doel) stari 40 godina isključe dok se "ne riješe nedostajuća bezbjednosna pitanja".

Kao odgovor na to belgijska zvanična Agencija za nuklearnu bezbjednost AFCN saopštila je da dvije nuklearke "odgovaraju najstrožim mogućim bezbjednosnim zahtjevima".

Agencija je uvijek "spremna da sarađuje sa svojim njemačkim kolegama, ... ali sve dok je izražena zajednička spremnost za saradnju na konstruktivan način", dodaje se u šturom saopštenju, prenosi AFP.

Reaktor u postrojenju Tijanže lociran je samo 60 kilometara, a Dul oko 130 kilometara od njemačke grance.

Na oba reaktora su u prošlosti bili vidljivi znaci degradacije metala, što je izazvalo bojazan za bezbjednost, te su privremeno bili zatvoreni do decembra prošle godine.

"Smatram da je ispravno privremeno zatvoriti nuklearke, barem dok se ne zavši provjera", rekla je njemačka ministarka.

Takav korak bi, po njenim riječima, bio "snažna preventivna mjera" i pokazao bi da "Belgija ozbiljno shvata zabrinutost svojih njemačkih susjeda".

Nuklearke Dul i Tijanž pokrenute su 1974. odnosno 1975. godine, a bilo je planirano da budu zatvorene 2015. godine. Belgijska vlada je, međutim, u decembru donela odluku o produžetku njihovog rada do 2025. godine.

Njemačka je početkom marta i od Francuske tražila da zatvori svoju najstariju nuklearnu elektranu Fesenhajm, koja se nalazi u blizini granice sa Njemačkom i Švajcarskom.

Bonus video: