Hag: Rusija ipak ne mora da plati 50 miliona dolara Hodorkovskom

Bivši akcionari kompanije Jukos su nakon izricanja presude obećali da će nastaviti svoju zakonsku bitku za kompenzaciju, i podnijeti žalbu na odluku suda
3 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Reuters
Mihail Hodorkovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2016. 11:35h

Okružni sud u Hagu donio je danas odluku da Rusija ipak ne mora da plati 50 miliona dolara Mihailu Hodorkovskom, bivšem većinskom akcionaru naftne kompanije Jukos (Yukos) i drugima, što predstavlja veliku pobjedu za Moskvu u sporu oko nekadašnjeg naftnog giganta.

Bivši akcionari su nakon izricanja presude obećali da će nastaviti svoju zakonsku bitku za kompenzaciju, i podnijeti žalbu na odluku suda.

Okružni sud u Hagu je presudom poništio odluku iz jula 2014. godine koju je donio Stalni arbitražni sud, u kojoj je navedeno da je Moskva koristila visoka poreska potraživanja kako bi preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine.

Kako je navedeno, Stalni arbitražni sud u Hagu nije bio nadležan za ovaj slučaj.

Osnivač Jukosa Mihail Hodorkovski, protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kritikovao je Kremlj i finansirao opoziciju.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije, a Putin ga je pomilovao poslije 10 godina zatvora.

Rusija je pozdravila odluku suda, navodeći da predstavlja pobjedu vladavine prava.

Pozdravljući presudu, portparol Kremlja je rekao da je Rusija svjesna "da ovo nije kraj priče".

Bonus video: