Erdogan: Evropskoj uniji više potrebna Turska, nego Turskoj EU

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata
8 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2016. 14:06h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ocijenio je danas da je Evropskoj uniji (EU) više potrebna Turska, nego što je njegovoj zemlji neophodna EU, osuđujući nedavni "provokativni" izvještaj Evropskog parlamenta. "Evropskoj uniji je više potrebna Turska, nego što je Turskoj potrebna EU", izjavio je Erdogan ocijenivši da je izvještaj Evropskog parlamenta provokativan u trenutku "boljih odnosa EU i Turske o migrantskoj krizi i razgovara o otvaranju pojedinih poglavlja za prijem zemlje u EU".

Evropski parlament je prošle nedjelje osudio manjak napretka u oblasti nezavisnosti sudstva, slobode medija i poštovanja ljudskih i vladavine prava.

"Turska je preuzela odgovornost za oko tri miliona ljudi da ne bi smetali Evropi... Da li u izvještaju ima nešto o tome? Ništa", rekao je Erdogan.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Prema tom sporazumu, "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni" na tursku teritoriju.

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk, potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i njemačka kancelarka Angela Merkel posjetiće Tursku 23. aprila u okviru sporazuma EU i Turske.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u ponedjeljak da Turska nije u obavezi da poštuje sporazum s EU, ako Unija ne ispuni obećanje o ukidanju viza za turske državljane do kraja juna ove godine.

Davutoglu: Lako bi mogli da obustavimo sporazum, ako za dva mjeseca ne dođe do vizne liberalizacije

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da bi Turska lako mogla da obustavi primjenu sporazuma s EU o migrantima ako u roku od dva mjeseca ne bude odobrena vizna liberalizacija za građane te zemlje.

Kako prenosi agencija Anadolija, Davutoglu je rekao da ako se Brisel ne bude držao svog dijela dogovora do juna onda "niko neće očekivati da Turska ispuni svoje obaveze".

Davutoglu, koji je danas otišao u Strazbur gdje će se obratiti poslanicima EU, rekao je da je sporazum već rezultirao smanjenjem broja prelazaka migranata preko granica.

Prema dogovoru Ankare i Brisela, koji je stupio na snagu početkom aprila, svi migranti koji nelgalno dođu na grčka ostrva biće vraćeni u Tursku, a EU će za svakog vraćenog migranta odobriti azil jednom ratnom izbjeglici smještenom na turskoj teritoriji.

urska je zauzvrat tražila da se ubrza uvođenje bezviznog režima za turske državljane.

Bonus video: