Putin "siromah" među svojima: Peskov zarađuje 4 puta više od njega

Na vjenčanju Peskova i Navke, prošle godine, portparol Kremlja nosio je sat luksuzne švajcarske marke Richar Mille, čija je vrijednos procjenjena na 620.000 eura
89 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 08:37h

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov objasnio je da je nasljedstvo od pokojnog oca razlog zbog kojeg je inkasirao gotovo četiri puta više para od predsjednika Rusije, Vladimira Putina u 2015. godini.

Peskov je u 2015. godini prijavio zaradu od 36.700.000 rublji (nešto više od 492.000 eura), dok je Putin za isti period prijavio 8.900.000 rublji (oko 120.000 eura).

"Dio moje zarade je od plate, ali većio dio dolazi od nasljedstva, mog pokojnog oca", objasnio je Peskov.

Zapadni analitičari ipak ne vjeruju u podatke iz Rusije, smatrajući da je ruski predsjednik inkasirao "pravo malo bogatstvo", koje nije prijavio.

Zvaničnik Ministarstva finanisja SAD, Adam Szubin je u intervjuu za BBC izjavio da je Putin prošao kroz pravi trening kako bi mogao da prikriva svoje bogatstvo i stvarno stanje na bankovnom računu.

Dmitrij Peskov je ovakve optužbe nazvao "naručenim".

U otkrovenju Panamskih papira, saznalo se da su ljudi iz najužeg kruga ruskog predsjednika, kanalisali više miliona eura preko računa offshore kompanija. Među njima se nalazi i čuveni čelista Sergej Roldugin, kojeg mnogi smatraju za jednog od Putinovih najboljih prijatelja.

Putin je je izjavio da ne postoji "nikakav vid korupcije", te da njegovi oponenti žele da destabilizuju Rusiju.

Ruski predsjednik je prijavio da posjeduje tri automobila (ruske proizvodnje), prikolicu, imanje od 1.500 m2, stan od 77 m2 i garažu.

U poređenju sa svojim portparolom ruski predsjednik je "puki siromah".

Supruga Dmitrija Peskova, Tatjana Navka (koja je je osvajačica zlatne medalje u umjetničkom klizanju) je prijavila 89 miliona rublji zarade u 2015. godini (1,2 miliona eura), dva imanja, četiri stana, od kojih je jedan u SAD, garažu i luksuzne automobile Mercedes Benz i Leksus. Navaka je osvojila olimpijsku zlatnu medalju 2006. godine.

Peskov je prijavio tri stana, i Tojotu Lend Kruzer. Njegovo troje djece, takođe imaju vlasništvo pripisano na njihova imena.

Na vjenčanju Peskova i Navke, prošle godine, portparol Kremlja nosio je sat luksuzne švajcarske marke Richar Mille, čija je vrijednos procjenjena na 620.000 eura.

Peskov je priznao da je pogrešno obavjestio ruskog predsjednika da je časopis Zidojče Cajtung, koji je objavio Panamske papire u vlasništvu američke banke Golman Sachs.

U Kabinetu Vladimira Putina najveću zaradu je prijavio Vječislav Volodin koji je zaradio 1,2 miliona eura, dok je u vladi najveću zaradu imao ministar bez portfelja Mikhail Abizov sa prijavljenjom zaradom od 6,1 miliona eura.

Galerija

Bonus video: